ZAJEDNIČKA DEKLARACIJA EUROPSKIH MALIH RIBARA

Hitno mijenjajte EU politiku u ribarstvu, i do 75 % vrsta prekomjerno se izlovi!

Na Greenpeaceovu brodu Arctic Sunrise, koji se u petak usidrio u riječkoj luci, jučer je potpisana Zajednička deklaracija europskih malih ribara.

Upućen je i poziv na potporu reformi zajedničke europske ribarske politike.

Obnova do 2015. god

Predstavnici Greenpeacea istaknuli su da je kapacitet navedene flote dva do tri puta veći broj riba u moru te da se čak 60 do 75 posto ribljih vrsta prekomjerno izlovljava. Procjenjuju da se čak oko 60 posto ulova baca natrag u more, a riječ je o uglavnom već mrtvim ribama.

- Smatramo da riblji fond treba obnoviti do 2015. i treba napraviti prijelaz prema održivim ribolovnim metodama. Ribolovne kapacitete treba smanjiti na održivu razinu i zaštititi morski okoliš.

Europske vlade trebale bi se ugledati na Europski parlament i dovesti u ravnotežu veličinu ribarske flote s obzirom na količinu ribe u moru. Najprije bi trebale krenuti s uklanjanjem brodova koji čine najveću štetu okolišu - kažu aktivisti Greenpeacea.

Nova ribarska politika

Brod Arctic Sunrise u riječku je luku uplovio u jeku završnice pregovora ministara ribarstva, Europskog parlamenta i Europske komisije o novoj zajedničkoj ribarskoj politici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:14