10. IZBORNA JEDINICA

HKS proziva bivšu čelnicu dubrovačke podružnice da je pokušala naštetiti zajedništvu

Dražana Martinović Mamić zatražila je u ponedjeljak i ispis iz članstva stranke
Domovinski pokret predao je svoje liste za parlamentarne izbore Državnom izbornom povjerenstvu
 Damjan Tadic/Cropix

HKS je u ponedjeljak prozvao bivšu predsjednicu dubrovačke podružnice Dražanu Martinović Mamić da je raspuštanjem podružnice i medijskim istupima pokušala naštetiti zajedništvu suverenističkih i domoljubnih opcija koje HKS i Hrvatski suverenisti zagovaraju već duže vrijeme.

„Sada već bivša članica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) očito je shvatila kako neće dobiti željenu podršku članova stranke za kandidaturu, pa je raspuštanjem podružnice 7. lipnja i svojim medijskim istupima pokušala naštetiti zajedništvu svih suverenističkih i domoljubnih opcija koje HKS i Hrvatski suverenisti zagovaraju već duže vrijeme, izvijestio je HKS na svojim internetskim stranicama.

Dubrovačko-neretvanska podružnica HKS-a i Hrvatskih suverenista u X. izbornoj jedinici priopćila je ranije danas da je jednoglasno raspuštena, dok je Dražana Martinović Mamić dala ostavku na mjesto predsjednice HKS Dubrovnik.

Martinović Mamić zatražila je i ispis iz članstva stranke, a razlog svemu tome su planirani neprihvatljivi i po stranku štetni aranžmani u X. izbornoj jedinici, stoji u priopćenju.

Odlukom središnjice HKS-a koju joj je, kaže, potvrdio predsjednik te stranke Marijan Pavliček i dopredsjednica Ruža Tomašić, dogovoreno je da će, ukoliko bude izabrana, u Sabor umjesto Tomašić kao nositeljice liste za parlamentarne izbore u X. izbornoj jedinici ići Marko Milanović Litre.

"O tome su odlučili samo ona i Pavliček u ime HKS u dogovoru sa Hrvojem Zekanovićem kao predsjednikom Hrvatskih suverenista (HS) u ime HS, po njihovom dogovoru sa čelnikom Domovinskog pokreta Miroslavom Škorom", tvrdi Martinović Mamić, ocjenjujući da takav način odabira kandidata za liste nije demokratski niti je u skladu sa Statutom stranke.
HKS, pak, odgovara, da svaki član HKS-a sukladno sa Statutom stranke može biti predložen i izabran kao kandidat na izborima ako ga potvrde Glavni odbor i Predsjedništvo stranke.

Glavni odbor i Predsjedništvo HKS-a predložili su i potvrdili kandidate za predstojeće izbore za Hrvatski sabor 11. lipnja, dok je gospođa Martinović Mamić podnijela ostavku tajništvu stranke 7. lipnja ove godine prije nego što se uopće raspravljalo o kandidatima na stranačkim tijelima.

Za razliku od nekih stranaka HKS tj. vodstvo stranke ne odlučuje o kandidatima dekretom predsjednika već poštuje proceduru i vjeruje svome članstvu da odabere najbolje kandidate za izbore iz svojih redova, poručili su iz HKS-a.

Široka koalicija okupljena oko Domovinskog pokreta i Hrvatskih suverenista za X. izbornu jedinicu ima četiri osobe na listi s područja Dubrovačko-neretvanske županije, stoga smatramo da su ljudi iz dubrovačkog kraja i te kako dobro zastupljeni na koalicijskoj kandidacijskoj listi za Hrvatski sabor, poručuju iz HKS-a.

Navode da sukladno Statutu HKS-a, stranku u Dubrovniku do reizbora predstavlja dopredsjednica Ljiljana Vukotić Knez. „Bivšoj kolegici i njezinim kućnim prijateljima koji su napustili stranku ovim putem želimo sreću u njihovom budućem radu“, rekli su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 02:15