ODLUČAN ZAHTJEV

HKV POZIVA VLADU 'Hitno nam treba Vijeće za normu hrv. standardnog jezika da sanira štetu koju je počinila bivša vlast!'

 Davor Pongracic / CROPIX

Hrvatsko kulturno vijeće (HKV) pozvalo je Vladu da ponovno uspostavi Vijeće za normu hrvatskoga standardnog jezika, koje je bilo osnovano 2005. kao stručno tijelo nadležnog Ministarstva, no koje je, ocjenjuju, bez ikakovog razloga ukinuto 2012. godine odlukom tadašnjega ministra znanosti, obrazovanja i športa, Željka Jovanovića.

- Pozivamo novu Vladu da u najskorije vrijeme obrati pozornost na potrebu ponovne uspostave Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika, kako bi što prije bila sanirana šteta koju je prošla vlast učinila i na području jezikoslovlja - ističe u priopćenju HKV, nevladina udruga za kulturni i nacionalni boljitak Hrvatske.

Naglašavaju pri tome da riječki jezikoslovac i povjesničar akademik Radoslav Katičić treba biti svjestan da 'o sudbini hrvatskoga jezika i budućoj dogradnji i razvoju njegove norme neće toliko odlučivati ovakva ili onakva politika, ova ili ona vlast, nego hrvatska jezična zajednica'.

HKV podsjeća da je Vijeće osnovano 2005. kao stručno tijelo pri Vladi RH, odnosno pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ), sa zadaćom da vodi sustavnu stručnu skrb o hrvatskom standardnom jeziku.

Vijeće je bilo sastavljeno od predstavnika svih relevantnih ustanova, izabranih u ustanovama i na temelju toga izbora imenovanih za članove Vijeća. Među tim ustanovama bile su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, zagrebački Učiteljski fakultet , Matica hrvatska, osječki Filozofski fakultet, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, riječki Filozofski fakultet, Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, Leksikografski.zavod „Miroslav Krleža“, Odjel za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru, pulski Filozofski fakultet, i Odjel za humanističke znanosti Sveučilišta u Splitu, ističu iz HKV-a.

Logistika Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika bila je oslonjena na Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Jovanović 2012. bez obrazloženja ukinuo Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika

HKV podsjeća kako je u svibnju 2012. godine tadašnji ministar u Kukuriku vladi, Željko Jovanović ukinuo Vijeća za normu - bez obrazloženja, a uglednim jezikoslovcima je dekret upućen poštom, pa čak i Tomislavu Ladanu koji je tada već odavno bio mrtav.

To je, ocjenjuje HKV, političko nasilje izvan svake sumnje bilo upereno protiv skrbi o hrvatskom jeziku, a Vijeće je ukinuto da ne bi bilo smetnjom jezičnoj politici ponovnog približavanja hrvatskoga jezika nepostojećem, takozvanom 'srpskohrvatskom', ali i izazivanju kaosa na području jezikoslovlja.

Rezultati takve politike vidljivi su, uz ostalo, u donošenju 'oktroiranoga pravopisa', kojeg su nametnuli školama, usprkos prosvjedima i zgražanjima hrvatske jezične zajednice. U tu je svrhu iskorišten Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje pod novom upravom, ocjenjuje HKV.

Zato, kako zaključuje, valja razmisliti o sudbini Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, odnosno onemogućiti da ikada opet bude zlorabljeno od 'ovakve ili onakve političke, ove ili one vlasti'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:12