OSTAVLJENI NA CJEDILU

Hladan tuš za bivše članove Živog zida, stigle im kazne od 30.000 kuna: ‘Stranka ne želi pomoći‘

Mnogi od njih su teškog financijskog stanja, nezaposleni, među njima ima i samohranih majki: ‘Mi taj novac nemamo, čekaju nas ovrhe‘
Jedna od deložacija koji su pokušali spriječiti aktivisti Živog zida 
 Bruno Konjevic/Cropix

Na adrese aktivista i većinom bivših članova Živog zida uz pomoć kojih su Ivan Vilibor Sinčić i Vladimira Palfi u danima "ponosa i slave" privlačili pozornost javnosti sprečavanjem deložacija vlastitim tijelima, ovih dana stižu visoke kazne za to što su ometali deložaciju na Črnomercu 105.

A stranka, ili ono što je od nje ostalo, Sinčić, Palfi i Tihomir Lukanić - ostavila ih je na cjedilu. Kazne od 6000 kuna samo su prve u nizu. Budući da se u konkretnom slučaju na Črnomercu radilo o sprečavanju deložacija u pet stanova, protiv aktivista je pokrenuto isto toliko postupaka za ometanje deložacije svakog pojedinog stana, što u konačnici daje iznos od 30.000 kuna.

Strah od zatvora

Prve pravomoćne presude stigle su za 56 od 75 aktivista koji su u strahu da će i sami završiti pod ovrhama ili u zatvoru jer nemaju novca za plaćanje kazni. Brojni od njih tvrde da su ih bračni par Sinčić i Lukanić izmanipulirali. Pozivali su ih na deložaciju uz prijetnje da će se dolazak "vrednovati pri sastavljanju lista za izbore" i obećavali da se ne moraju brinuti jer će stranka "sve srediti". Danas, tri i pol godine kasnije, ne samo da odbijaju ispuniti obećanje, nego im se, tvrde, vrh stranke ne javlja ni na telefon. Pisnu li javno o tome što ih je snašlo i kakav je pravosudni rasplet deložacija - prijete im tužbama.

Lukanić uzrujanom članstvu poručuje: "Da, ovo ste mogli očekivati, trebali ste. Ne znam što je mislio onaj tko je svjesno javno napadao svoje kolege. To sad ima svoju cijenu. Nakon političke, ima i pravosudnu. I nije ovo jedini proces. Za neke će biti i gore. Jako glupo. Ali sada nema naricanja i kajanja".

Informaciju o kaznama, koje će očito rastjerati šačicu preostalih članova nakon lanjskog izbornog debakla, javili su nam bivši članovi ŽZ, očajni zbog sankcija koje stižu na njihova imena i prezimena, a ne na stranku - mnogi od njih su teškog financijskog stanja, nezaposleni, među njima ima i samohranih majki. Jutarnji list u posjedu je presuda Županijskog suda, opsežne prepiske iz zatvorene grupe Črnomerec 105 koja otkriva međusobne optužbe. Priložen nam je i videozapis na kojemu se vidi da je Lukanić na deložaciji automobilom udario policajca i nakon toga pobjegao.

Nekoliko dana prije sporne deložacije, 6. lipnja 2017. na Črnomercu, Lukanić je zazivao aktiviste: "U opisu posla svih vijećnika je i aktivizam, tj. deložacije. Ako mogu saborski zastupnici, mogu i vijećnici. Tko nema namjeru sudjelovati u tome, neka se sam odmah izjasni, da kasnije nemamo trzavica. Sve aktivnosti ćemo bilježiti i vrednovati".

Taj se ton nije svidio Snježani Sabolek kojoj će Palfi dvije godine kasnije nakon obračuna s Branimirom Bunjcem prepustiti svoj mandat. Sabolek otpisuje: "Aktivizam nam je u krvi i na to nas ne treba posebno podsjećati. Grozno je reći ako mogu zastupnici, mogu i vijećnici. Što ti, Tihomire, misliš, da ću ja svoju kćer pred doktoratom nahraniti s naknadom od tristo kuna pet puta na godinu. Da imam tvoj posao, svaki put bih bila na deložaciji bez da bih trepnula".

Obaveze prema stranci

U raspravu se uključila i Palfi opomenuvši ih "da ima ljudi koji su ušli u vijeća, a da nikad nisu odradili niti jednu akciju". Poručila im je da "imaju obavezu odužiti se stranci". I potom zbija redove i indirektno ih proziva za kukavičluk: "Nitko me ne može uvjeriti da se jednom godišnje ne može odraditi neka akcija... Imam malo dijete, rizičnu trudnoću, ispite i hrpu posla, ali radim svaki dan i odradila sam dvije kampanje s bebom. Ima hrpa mladih vijećnika. Ni traga ni glasa od njih. Preplašili se, ali mandate čuvaju".

Nekoliko dana nakon sporne deložacije članstvo se osjećalo izigrano, na što im je Lukanić poručio da moraju utvrditi gradivo: "Tko želi glumiti Most, neka ide u Most. Ovo je Živi zid. Zapamtite: koliko god mislite da ste face jer se družite sa, kao nekim njuškama, Sinčiću se nudilo minimalno deset puta više. Mogao je biti sada minimalno ministar. Nije vas izdao".

Žrtve opsjene

Sada im Lukanić predlaže da predmet pošalju na reviziju na Vrhovni sud. Kaže da mu je odvjetnica rekla da ima nade.

"Trošak izrade predloška podneska Vrhovnom sudu podmirit ćemo dobrom voljom nas nekoliko. Loša vijest je što revizija ne odgađa ovrhu presude. Za to postoji trik koji ćete dobiti na telefon koga zanima..."

Bivši aktivisti danas tvrde da im je najgore što su i sami bili žrtve opsjene jer se na Črnomercu nije radilo o deložaciji građana, nego o poslovno-pravnoj dubiozi između investitora i banke. Sinčić je nagovarao investitora da stanove preda u posjed siromašnih koji nemaju svoj krov nad glavom te tako "pomrsi račune" Zagrebačkoj banci.

Danas kažu: "U najboljoj namjeri otišli smo na Črnomerec. Nisu nam rekli da se tamo nalaze skvoteri koji nisu bili vlasnici tih stanova. Nisu nam rekli da možemo dobiti kazne prema Ovršnom zakonu... Sve do zadnjeg su nas prevarili, a sada imaju milijune kojih se čvrsto drže. Živi zid nas je otjerao u propast. Pozivamo preostale županijske sudove na kojima još nije odlučeno o našim žalbama da nam usvoje žalbe jer u suprotnom će mnoge obitelji ostati bez kruha. 30.000 kuna kazne koje prevarena sirotinja nema. Obmanjivali su nas, ucjenjivali i lagali. Pravda bi bila zadovoljena da se kaznilo Živi zid".

Žale se da im nitko više ne uzvraća pozive - ni nama se nije javio ni Ivan Vilibor Sinčić ni Vladimira Palfi ni Tihomir Lukanić, a odgovora nije bilo ni u prostorijama stranke na čijim službenim stranicama još piše da su "stranka hrabrih, humanih i nekorumpiranih ljudi."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2023 07:29