KONAČNO PRAVA ZIMA

HLADNA FRONTA I SNIJEG IZAZIVAJU PROBLEME DILJEM HRVATSKE Dalmacija za kamione prometno odsječena od ostatka države, Vakula otkrio što tek slijedi

 HAK

Još prije tjedan dana prognozirano, iako ne i od svih željeno - vrijeme nam se stubokom promijenilo. Ili će ponegdje do srijede ujutro!, piše u najnovijoj prognozi glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

- Osim kiše, gdjegod i obilnije, kao primjerice u u Rijeci i Senju, gdje je od nedjelje navečer do ponedjeljka u 19 sati palo oko 80 litara kiše po četvornome metru, mjestimice je padao i snijeg, i to ne samo u gorju, nego i u nekim nizinama. I zadržavao se na tlu! Na Zavižanu ga je napadalo 18 cm! I bura je zapuhala, na sjevernom Jadranu ponegdje i olujna, a još će češća, gdjegod i jača biti do srijede ujutro, posebice tijekom utorka, ističe Vakula pa najavljuje:

- Mjestimične kiše i snijega bit će još uglavnom do utorka ujutro, na jugu još možda i prijepodne, a zatim do petka većinom suho, pa i barem djelomice sunčano, u nizinama unutrašnjosti uz jutarnju maglu, sredinom tjedna mjestimice i dugotrajnija.

Temperatura zraka bit će osjetno niža nego prošlih dana, u kopnenom području najniža tijekom noći i jutra gotovo posvuda niža od 0 °C. Štoviše, u noćima bez ili sa slabim vjetrom, te malo ili nimalo oblaka, u mnogim će krajevima biti i niža od -5 °C, u gorju vjerojatno i niža od -10 °C.

No, već u drugom dijelu tjedna ponovno slijedi zatopljenje, pa se lako može dogoditi da jutra od utorka do petka u mnogim mjestima unutrašnjosti budu i najhladnija u njegovoj prvoj polovici, možda čak i duljem razdoblju, a ponegdje postoji ne mala vjerojatnost čak i najhladnija u cijelom prosincu. Ali naravno, za detaljniju i pouzdaniju prognozu još je odviše rano. No, sigurno će diljem Hrvatske jutra biti osjetno hladnija nego prošlih dana, tjedana, pa i mjeseci, a i da se neće dogoditi apsolutno najniža temperatura zraka. Uostalom, to bi na početku prosinca bio veliki ekstrem budući da su se do sada najranije tijekom zimskih mjeseci rekordi dogodili tek sredinom prosinca, a i to jako rijetko. Detaljnije se to može vidjeti na u ovaj ponedjeljak objavljenom popisu najniže temperature zraka na mjernim postajama DHMZ-a, navodi za HRT Vakula.

Problemi u prometu

Inače, zbog pogoršanja vremenskih uvjeta nastale su brojne poteškoće u prometu, o kojima je izvijestio Hrvatski autoklub.

Prema podacima od 22:30, zbog loših vremenskih uvjeta (snijeg i olujni vjetar) trenutno nema slobodnog cestovnog pravca iz Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama te za vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu.

Zbog olujnog vjetra i snijega za sav su promet zatvorene državne ceste Maslenica-Zaton Obrovački (DC54) i Dobroselo-Mazin-Bruvno (DC218). Samo za osobna vozila otvorene su autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje, autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica (obilazak za ostale skupine je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar), Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene te Paški most.

Zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina) na autocesti A7 čvora Draga-čvor Šmrika i lokalnoj cesti LC58107 Križišće-Kraljevica, a dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II.skupina) na dionicama Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Senj-Karlobag.

Zbog prometne nesreće prekinut je promet državnom cestom DC429 Selište Drežničko-Prijeboj (kroz Plitvička Jezera), a obilazno se vozi na Ličko Petrovo Selo (DC1). Ta se prometna nesreća dogodila u trenutku kada je cesta bila zatrpana snijegom, a u njoj su sudjelovali osobno vozilo i kamion.

Zimska oprema

Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama u:

Gorskom kotaru:

DC3 Zdihovo-Stubica-Kupjak-Delnice

DC32 Prezid-Delnice

DC42 Stubica-Ogulinski Hreljin

DC203 Brod na Kupi-Delnice

DC305 Parg-Čabar

ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak

ostale županijske i lokalne ceste na području Vrbovskog i Čabra

Lici:

autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Otočac i tunela Sveti Rok

DC1 Zagorje-Grabovac- Vaganac-Korenica-Udbina-Gračac-Knin

DC25 Gospić-Karlobag-LIčki Osik-Korenica

DC27 Gračac-Zaton Obrovački

DC42 Poljanak

DC50 Gospić-Gračac

DC52 Špilnik-Korenica

DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo

DC218 GP Užljebić-Donji Lapac

DC429 Selište Drežničko-Prijeboj

ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac

ŽC5203 Doljani-Brotnja-Srb-Otrić.

Zbog vrlo nepovoljnih vremenskih uvjeta kroz Gorski kotar i Liku, obilnih padalina u većem dijelu zemlje, HAK i MUP apeliraju da se na put ne kreće bez propisane zimske opreme. Također, upozoravaju vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Državnom cestom DC503 u Biogradu na Moru prekinut je promet na podvožnjaku, zbog poplave, izvijestio je još HAK.

Trajekti i katamarani

U prekidu su katamaranske linije: Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Rab-Lun (Tovarnele)-Rijeka, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Split, Split-Hvar-Korčula te trajektne linije: Prizna-Žigljen i Dubrovnik-Lopud-Suđurađ.

A kakvo nas vrijeme očekuje sljedećih dana? Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

Hladnija jutra

- U utorak će u istočnoj Hrvatskoj biti umjereno do pretežno oblačno. Puhat će povremeno umjeren sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura od -2 do 0 °C, a najviša dnevna oko 4 °C.

Podjednako umjereno do pretežno oblačno i bez oborina bit će i u središnjoj Hrvatskoj, samo će jutro biti hladnije, uglavnom uz temperaturu između -4 i -1 °C. Prema večeri će se razvedriti.

Sunčanije će biti i na sjevernom Jadranu, ponegdje čak i vedro, ali i dalje vjetrovito, uz jaku i olujnu, na udare podno Velebita i orkansku buru zbog koje će se poslijepodnevna temperatura koja će biti između 7 i 12 °C činiti nižom. U gorju će prevladavati oblačno uz temperaturu uglavnom između -5 i 0 °C te povremeno umjeren sjeveroistočnjak, a navečer smanjenje naoblake.

Kiše će još prijepodne povremeno biti u Dalmaciji, a zatim će se postupno razvedriti. Puhat će jaka, na udare i olujna bura, a more će biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti Dalmacije od 1 do 4 °C, uz obalu i na otocima od 7 do 11 °C, a najviša dnevna od 10 do 13 °C, u unutrašnjosti oko 7 °C.

Okreće na jugo

Na jugu Hrvatske povremene kiše će još biti u prvom dijelu dana, a zatim će se prema večeri naoblaka postupno raskinuti. Uz jaku buru bit će hladnije nego u ponedjeljak.

Sljedećih će dana u unutrašnjosti biti hladno, ujutro u gorskim krajevima s temperaturom i nižom od -5 °C. Danju će nakon jutarnje magle biti barem djelomice sunčano, a od petka oblačnije i danju malo toplije, uz povremenu kišu uglavnom u gorju i unutrašnjsoti Istre i Dalmacije.

Na Jadranu će u srijedu prevladavati sunčano i hladnije, uz slabljenje bure. U četvrtak već malo kiše može biti na jugu, a od petka uz promjenljivu naoblaku i drugdje. Bura će okrenuti na jugo uz porast temperature zraka, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:34