PIŠE SLAVICA LUKIĆ

Hladni prezir hrvatske vlasti prema Pučkom pravobranitelju

Plenkovićev HDZ i dio njegovih partnera toj važnoj neovisnoj instituciji sasvim sigurno nisu dali vjetar u leđa
Tena Šimonović Einwalter
 Damjan Tadić/cropix; Vesna Veselić
Objavljeno: 03. lipanj 2021. 14:39

HDZ-ova većina, koja je ovaj put brojala 73 glasa, nije jučer prihvatila, već samo primila na znanje tri zadnja godišnja izvješća pučke pravobraniteljice o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj.

Plenkovićev HDZ, doduše, nije jučer tako brutalno pokazao srednji prst instituciji pučkog pravobranitelja kao što je 2016. učinio Karamarkov HDZ kad je prvi put u povijesti Sabora odbio godišnje izvješće pučke pravobraniteljice za prethodnu godinu. Međutim, hladnim primanjem na znanje, umjesto prihvaćanjem čak triju godišnjih izvješća o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj, Plenkovićev HDZ i dio njegovih partnera toj važnoj neovisnoj instituciji sasvim sigurno nisu dali vjetar u leđa.

Pučki pravobranitelj je, podsjetimo, ovlaštenik Sabora. Na njega su izabrani narodni predstavnici prenijeli ovlasti da bude njihove oči i uši u poštivanju ljudskih prava građana u svim područjima života. Od 2009. Pučki pravobranitelj je i središnje tijelo za pritužbe građana na diskriminaciju, čime su njegove ovlasti proširene i na pojave diskriminacije u privatnom sektoru. U 2012. pravobranitelj je dobio i ovlast suzbijanja mučenja i nečovječnog postupanja prema ljudima u psihijatrijskim ustanovama, policijskim postajama, zatvorima... U 2019. mu je dana i ovlast zaštite zviždača.

Kroz pritužbe građana to tijelo doznaje uzroke i razmjere kršenja ljudskih prava u različitim područjima života. Smisao godišnjih izvješća koja šalje u Sabor je da se kroz njih o uzrocima i razmjerima kršenja ljudskih prava i diskriminaciji upoznaju i saborski zastupnici. Raspravom o tim izvješćima i podrškom koju im pružaju zastupnici šalju snažnu poruku tijelima vlasti da moraju prihvatiti preporuke pučkog pravobranitelja i ispraviti nepravilnosti i nepravdu koju čine građanima.

​Već i činjenica da pune tri godine Sabor nije raspravljao o godišnjim izvješćima pučke pravobraniteljice ogleda se hladni prezir vladajuće većine prema radu te institucije. Ali što je još gore, i nezainteresiranost za 10.500 građana koji su se tijekom tri minule godine obraćali Pučkom pravobranitelju zbog različitih oblika nemara tijela vlasti prema njima ili otvorene diskriminacije.

A među 10.500 pritužbi u zadnje tri godine je, primjerice, i ona siromašne mlade majke koja traži pomoć za troškove prijevoza mrtvorođene bebe od bolnice do mjesta pokopa. "Ovo vas molim za sve buduće roditelje koji će, nažalost, u najtežim i najtužnijim trenucima života proći isto što i ja, a troškovi prijevoza variraju ako je bolnica daleko od mjesta prebivališta u kojem roditelj želi sahraniti svoje dijete", pisala je Uredu pučkog pravobranitelja...

Novoizabrana pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter je braneći prošli mjeseci u Saboru tri izvješća svoje prethodnice Lore Vidović zastupnike jasno upozorila da neraspravljanjem izvješća u godini u kojoj su ona i predana Sabor drastično slabi instituciju Pučkog pravobranitelja. Upozorila ih je da je lani Vlada prihvatila tek 27% preporuka tima Lore Vidović. U godinama kad su saborske rasprave o izvješćima bile ažurnije, tijela vlasti prihvaćala su oko 60% preporuka Ureda pučkog pravobranitelja.

Jučerašnjim glasanjem saborska većina joj je uputila jasnu poruku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:32