MOĆNA POLITIČARKA

HLADNI RAT BERLINA I ZAGREBAMerkel dolazi u Dubrovnik, a Milanović se s njom neće sastati

Vlada je potvrdila da Merkel stiže u Dubrovnik, ali nije predviđen sastanak sa šefom hrvatske Vlade
 Cropix/AFP

Ako u međuvremenu ne dođe do promjene plana, premijer Zoran Milanović ipak se neće u srpnju sastati s Angelom Merkel, koja dolazi u kratki posjet Hrvatskoj. “Premijerka Merkel dolazi na sastanak s predsjednikom Ivom Josipovićem i njegovim kolegama iz regije, tako da za sada nemamo predviđen sastanak s njom”, kratko objašnjavaju u Uredu predsjednika hrvatske Vlade. Iako pritom dodaju da nije potpuno isključen barem kratkotrajni susret Milanovića i Angele Merkel.

Josipović na dočeku

Angela Merkel će 15. srpnja doći u Dubrovnik, gdje će je dočekati predsjednik Ivo Josipović i njegovi kolege, čelnici zemalja zapadnog Balkana na summitu šefova država regije koji zajednički organiziraju Josipović i slovenski predsjednik Borut Pahor. To će biti drugi sastanak u sklopu zajedničke inicijative Hrvatske i Slovenije za pomoć državama regije u procesu približavanja EU. Dakle, Merkel, premda će boraviti na našem teritoriju, ni ovaj put ne stiže u službeni posjet Hrvatskoj.

Prvi summit šefova država regije održan je prošle godine na Brdu kod Kranja, kada je EU predstavljao francuski predsjednik Francois Hollande. Od sastanka na Brdu kod Kranja pregovore su otvorili Srbija i Crna Gora, međutim sve ostale zemlje nalaze se u vrlo teškoj situaciji i gotovo bez perspektive da se priključe Uniji u idućih 15 godina. Budući da je u pitanju skup predsjednika (koji su politički bitno slabiji od premijera svojih zemalja), u Milanovićevu uredu nisu planirali dogovoriti susret s Angelom Merkel. Zoran Milanović je posjetio Berlin u rujnu 2012. i tada je Angela Merkel izrazila podršku ulasku Hrvatske u Europsku uniju. “Hrvatska je na dobrom putu i ja sam hrvatskog premijera ohrabrila da i dalje nastavi tim putem”, izjavila je tada njemačka kancelarka.

Afera Lex Perković

Ali situacija se pokvarila već sredinom 2013. zbog višemjesečnih Milanovićevih pravnih manevara oko izručenja Josipa Perkovića, bivšeg šefa Službe državne sigurnosti, kojega u Berlinu terete kao organizatora ubojstava nekadašnjih antijugoslavenskih emigranata.

Angela Merkel nije sudjelovala niti na proslavi primanja Hrvatske u EU, iako se to očekivalo zbog dobrih dugogodišnjih njemačko-hrvatskih odnosa. Taj potez njemačke kancelarke, koja je prvo pristala doći u Hrvatsku na proslavu dana ulaska u EU, a zatim iznenada otkazala dolazak, i simbolički je označio najnižu razinu u političkim odnosima Berlina i Zagreba. Vlada u Zagrebu nije željela od toga raditi veliki problem, ali je istina da su njemačkoj kancelarki ipak zamjerili način na koji je objavila da ne dolazi na proslavu. Pogotovo jer je, kako je to objasnio visoki državni dužnosnik, Njemačka godinama bila veliki saveznik Hrvatske i podupiratelj ulaska u EU, a tajming i način otkazivanja pokazali su politikantsku, gotovu sitničavu, prirodu njemačke strane.

Veza s Karamarkom

Od tada se kancelarka Merkel i premijer Milanović diskretno izbjegavaju, a u prazan politički prostor pokušao se ugurati šef HDZ-a Tomislav Karamarko. Istina, HDZ i Merkeličin CSU sestrinske su stranke, ali ne može se reći da njemački državni vrh na bilo koji način, zbog situacije s Milanovićem, protežira Karamarka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:15