OTVORENO PISMO

Hloverka Novak Srzić ministru Kujundžiću: 'Kako biste Vi to gradili bolnicu u Zagvozdu, a ne možete hitno riješiti laboratorij u Makarskoj?!'

"Zaprepaštena sam činjenicom da Grad Makarska i Makarsko primorje koji, da Vas podsjetim, broje više od 30.000 stanovnika, a u turističkoj sezoni taj broj naraste i do sto tisuća još nema svoj klinički medicinsko-biokemijski laboratorij još nije vraćen u funkciju"
 HANZA MEDIA

Veteranka televizijskog novinarstva Hloverka Novak Srzić uputila je otvoreno pismo ministru zdravstva Milanu Kujundžiću i županu Splitsko-dalmatinske županije Zlatku Ževrnji u vezi zatvaranja kliničkog medicinsko-biokemijskog laboratorija u makarskom Domu zdravlja.

Pismo prenosimo u cjelosti:

Poštovani ministre i župane,

Zaprepaštena sam činjenicom da Grad Makarska i Makarsko primorje koji, da Vas podsjetim, broje više od 30.000 stanovnika, a u turističkoj sezoni taj broj naraste i do sto tisuća još nema svoj klinički medicinsko-biokemijski laboratorij još nije vraćen u funkciju. Podsjećam da je u međuvremenu više od 5.000 Makarana potpisalo i peticiju za puno funkcioniranje makarskog laboratorija. Međutim, poštovani ministre i župane, vi kao da ste zaboravili da je Makarska i njezino primorje ostalo bez laboratorija već 1.siječnja ove godine. I dok se župan i aktualni gradonačelnik besplodno nadmudruju, ministar osim što najavljuje bolnicu u Zagvozdu, ne radi ništa da ovaj problem riješi.

Jedino pravo riješenje jest raspisivanje natečaja i dodjela koncesije najboljem ponuđaču. Gospodin Zlatko Ževrnja se opravdava da je to u nadležnosti Ministarstva zdravstva, a ministar Milan Kujundžić uzvraća da treba mijenjati zakon jer kaže da nije moguće raspisati koncesiju sve dok najmanje 30 posto djelatnosti nije popunjeno unutar Doma zdravlja (o makarskoj bolnici i njezinom stanju u sljedećem pismu). U prijevodu to znači da od nekadašnje djelatnosti koje su se obavljale u Domu zdravlja danas nije ostalo gotovo ništa.

Šuti makarski SDP, šuti i lokalni HDZ. Svi su utihnuli, a i kad su se javljali bilo je to očito samo pranje nečiste savjesti. Kao da nekome odgovara ovakvo stanje jer se laboratorijske pretrage odvijaju u splitskom privatnom laboratoriju, a plaćaju se novcima iz javnog zdravstvenog proračuna.

Jeste li g. ministre, g. župane, gospodo iz gradskog SDP-a i HDZ-a svjesni da je turistička sezona na vratima? Koliko vam mandata vlasti treba da se sjetite da problem makarskog laboratorija zahtjeva hitno rješavanje? Poštovani ministre Kujundžiću, molim Vas da već na prvoj sljedećoj sjednici Vlade predložite izmjene i dopune zakona te donesete uredbu pa makar i samo za Makarsku za dobrobit svih građana Makarskog primorja i njihovih gostiju.

Pozivam sve građanke i građane Makarske da zajedno nastupimo prema nadležnima, koji upravo radi svih nas i jesu nadležni za rješavanje problema, u redovnom ili hitnom postupku! Kucat ćemo na vrata njihovih visokih ureda svakog dana da ih podsjetimo da naše zdravlje i zdravlje naših gostiju nema vremena za čekanje.

Samo još jedno pitanje. Gospodine ministre kako biste Vi to gradili bolnicu u Zagvozdu, a ne možete hitno riješiti laboratorij u Makarskoj?!

S poštovanjem,

Hloverka Novak Srzić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. veljača 2023 08:29