MISTERIOZNI PREOKRET

Hloverka: Okružit ću se profesionalcima

Izvori s HTV-a tvrde da je imenovanje Milića bila gotova stvar, ali se onda preko noći umiješala politika
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Okružit ću se velikim timom televizijskih profesionalaca, zajedno ćemo tijekom ovih ljetnih mjeseci smišljati ideje kako bismo s prvim jesenskim danima na program vratili sve one emisije koje jedna javna televizija mora imati. Ne mogu sad govoriti o konkretnim televizijskim formatima, jer je i meni sve ovo što se dogodilo novost. Ne tražim sto dana, ali trebaju mi barem tjedan-dva da se snađem i punom parom profunkcioniram - kaže Hloverka Novak Srzić, nova v. d. direktorica programa HTV-a, čije je imenovanje osim nje same šokiralo doslovno sve.

Naravno, nije bila tajna da su njezinom prethodniku Domagoju Buriću dani u direktorskoj fotelji odbrojani. Posljednjih mjeseci s njegovim radnim učinkom navodno nisu bili zadovoljni ni vijećnici, ni suradnici, koji su ga rijetko viđali na poslu, pošto se on posvetio snimanju serijala o hrvatskim kraljevima, koji će navodno stajati 14 milijuna kuna.

No, Buriću je navodno presudila zakulisna politika, odnosno dogovor postignut potkraj svibnja na zatvorenom dijelu sjednice Vijeća HRT-a.

Naši izvori kažu da su dvije “lijeve” vijećnice, Marina Škrabalo i Sanja Modrić, na tom sastanku pristale dati potporu Josipu Popovcu da ostane na funkciji v.d. glavnog ravnatelja HRT-a, ali pod uvjetom da smijeni Domagoja Burića i vrati “Latinicu” na program. Prvi dio dogovora je ostvaren.

Renato Kunić, v.d. glavnog urednika Informativnog programa. početkom lipnja ponudio je Denisu Latinu sve ono što mu je prije bilo uskraćivano, pa je ugovoreno da se emisija vraća na jesen, u svom starom terminu. Vijećnici koji su donedavno rogoborili što se “Latinica” ne emitira uživo odjednom nisu više imali primjedbi zbog toga.

Popovac i njegovi pristaše potom su na današnjoj sjednici Vijeća ispunili i drugi dio svibanjskog dogovora. Navodno je upravo Popovac bio taj koji je razgovarao s Burićem, predloživši mu da se džentlmenski povuče. Međutim, šok je nastao kada je Mislav Stipić umjesto Gorana Milića, kojeg su svi vidjeli na mjestu novog direktora programa, predložio Hloverku.

- Ne znam što se zbilo. Konzultacije oko Burićevog nasljednika počele su u utorak podvečer, nakon što se doznalo da je Burić pristao kuvertirati ostavku. U trenutku kada sam odlazio kući, Milićevo imenovanje bila je gotova stvar, pa kada sam dan poslije čuo Hloverkino ime, mislio sam da sanjam - kaže nam jedan visoko pozicionirani djelatnik s HTV-a.

Nagađa se da je Hloverka u igru ušla nakon telefonskih konzultacija s političarima, koji su lobirali za nju kao idealnu osobu koja će slagati programsku shemu tijekom politički vrućih predizbornih mjeseci.

- Tako nešto mogao je imenovati samo vrhunski cinik. Pa tu istu Hloverku nedavno je smijenilo to isto Vijeće jer se već pokazalo da ne zna i ne želi surađivati s podređenima, koji su po HTV-u zbog nje hodali s flasterima na ustima - podsjeća Sanja Modrić, koja je zbog svega što se zbilo zajedno s Marinom Škrabalo dala ostavku na mjesto u Vijeću HRT-a.

Josipović: Prošle godine tražio sam njezinu ostavku

“Iako je gospođa Hloverka Novak-Srzić izabrana u proceduri predviđenoj zakonom i aktima HRT-a, i stoga nitko nema pravo osporiti njezin izbor, to očito ne odražava ono što javnost traži od javne televizije. Podsjećam da sam prošle godine tražio njezinu ostavku i zbog pristranog praćenja predsjedničke kampanje u kojoj je podržavala jednog od mojih protukandidata. Nadam se da će gospođa Hloverka Novak-Srzić svoj mandat iskoristiti kako to dolikuje duhu javne televizije” - izjavio je Jutarnjem predsjednik Ivo Josipović u povodu imenovanja Hloverke Novak-Srzić na mjesto direktorice programa HTV-a. G. M.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 00:41