IZBACILI NJU I OBITELJ

H&M SE KONAČNO ISPRIČAO RIJEČANKI KOJU SU GRUBO ISTJERALI IZ TRGOVINE Ona kaže da je to samo zato što je Romkinja: 'Došlo je do propusta'

Đemka Toskić
 FACEBOOK

Neugodan incident iz kojega je jedna osoba izišla s ozljedom nosa dogodio se prošli petak navečer u Rijeci u jednoj od trgovina poznatog trgovačkog lanca H&M.

Naime, Džemilja Đemka Toskić zbog nasilne reakcije prodavačice završila je na liječničkom pregledu. Napadnuta tvrdi kako je do incidenta došlo samo zato što je ona pripadnica romske nacionalne manjine.

Dok su u ponedjeljak iz H&M-a samo potvrđivali da su Đemku doista izbacili iz trgovine u sklopu trgovačkog centra ZTC, ali da to nema veze s njezinom etničkom pripadnošću, a pritom joj nisu ponudili ispriku, u utorak su promijenili priču.

- Spomenuta osoba bila je zamoljena da napusti trgovinu iz drugih razloga, ali ukoliko ima potrebe za dodatnim pojašnjenjem neka nas slobodno kontaktira, odgovorili su u ponedjeljak iz hrvatskog H&M-a Novom listu, a dan kasnije, kako piše RTL, ipak je uslijedila isprika.

- Draga Đemka, dragi naši pratitelji i kupci, s obzirom na sve nove navode koji su izneseni, nastavili smo istraživati ovaj slučaj. Nakon detaljnog istraživanja provedenog s naše strane, zaključeno je da je došlo do propusta uslijed nedosljednosti u provođenju kompanijskih internih procedura od strane kompanije koja se bavi osiguranjem naših objekata kao i osoblja u našoj trgovini.

Jako nam je žao zbog neugodnosti koju su doživjeli Đemka i njezina obitelj i trenutno preispitujemo sve interne rutine kako bismo bili sigurni da se ovakva situacija više nikad ne bi ponovila. H&M oduvijek je bio i bit će snažno orijentiran na poštivanje svakoga bez obzira tko je u pitanju i svatko je dobrodošao u sve naše trgovine. Hvala na razumijevanju - stoji u H&M-ovoj isprici, koju su objavili i na svojem službenom Facebook profilu.

Podsjetimo, Džemilja Toskić ističe da su obitelj i nju izbacili iz spomenute trgovine samo zato što su Romi. Teško da je mogla steći drugačiji dojam, s obzirom da su i od zaštitarke, koja je prva intervenirala, a kasnije i od voditeljice smjene doznali da je upravo o tome i riječ.

- Voditeljica smjene rekla je mojoj sestri da je Uprava H&M-a u Zagrebu izdala naredbu da se svaku skupinu Roma izbaci iz dućana, a posebno ako su prisutna i djeca. U trgovini sam bila s mamom, koja ima svoj obrt, starijom sestrom i mlađom sestrom s dvoje maloljetne djece, koja pritom živi u Irskoj. Sve smo tamnopute i vidi se da pripadamo nacionalnoj manjini.

U ZTC smo došle isključivo da bi baka odnosno moja majka kupila poklon svojim unucima! Smatram da su zaposlenici postupili neprimjereno, diskriminatorno, kao i da su uvrijedili nas ko pripadnice nacionalne manjine. Da ne spominjem uopće fizički kontakt do kojeg je došlo sa zaštitarkom. Ugrožena su nam ljudska prava!

Djeca moje sestre jako su se uplašila. Pitala su me boli li me i je li me zaštitarka jako udarila. Bili su doista jako uznemireni. Ako su danas u Hrvatskoj najveći problem Romi, onda stvarno, ispričala je za Novi list Džemilja Toskić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:07