REAKCIJA

HNB o mailovima: Guverner Vujčić nije sudjelovao u pripremi roll-up kredita i nije pomagao Knightheadu

Potvrđuju kako se Vujčić sastao s predstavnicima Knighthead fonda zbog toga što su oni tražili te sastanke
Boris Vujčić
 Boris Kovacev/Cropix

Hrvatska narodna banka tvrdi da guverner Boris Vujčić nije sudjelovao u pripremi roll-up kredita i Lex Agrokora te da nije predstavnicima Knighthead fonda pomogao da njihova ponuda bude što atraktivnija.

Reakcija je to HNB-a koju je objavio Večernji list nakon što je ranije danas N1 televizija objavila mailove koje je, u vrijeme afere Hotmail, guverner Boris Vujčić izmjenjivao s analitičarom iz Knightheada.

- Kao što je poznato javnosti i kao što je guverner već niz puta već javno kazao, na dva od tri sastanka koji su održani na zahtjev Knighthead fonda predstavnici tog fonda su guvernera upoznali s konceptom roll-up kredita za Agrokor. Guverner HNB-a nije pomogao predstavnicima Knighthead fonda da njihova ponuda bude što atraktivnija. Svrha dva radna sastanka, jer prvi je bilo isključivo upoznavanje s time o kome se s druge strane radi, bilo je upoznavanje s konceptom roll-up kredita i prijedloga Knighthead fonda za financiranje Agrokora, rekli su iz HNB-a za Večernji list.

Mailovi koje je objavio N1 otkrivaju da je Vujčića za sastanak s predstavnicima Knightheada zamolila direktorica za investicijsko bankarstvo u jugoistočnoj Europi u J.P. Morganu.

Fond Knighthead pojavio se u Hrvatskoj u proljeće 2017. kad se pisao Lex Agrokor. Jedan od mailova pokazuje da je mlađi analitičar fonda Knighthead, Adam Pieczonka, sastanak s Vujčićem tražio nakon što je komunicirao s Antom Ramljakom koji je sudjelovao u pisanju Lex Agrokora. Sve se, piše N1, dogodilo na dan kad je Ramljak imenovan izvanrednim povjerenikom za Agrokor.

- PJT (op. a. globalna investicijska banka fokusirana na financijsko savjetovanje) i Knighthead ovog će tjedna biti u Zagrebu kako bi se sastali s kompanijom i drugim strankama te razgovarali o našem financijskom prijedlogu. Voljeli bismo sjesti s vama i razgovarati o preinakama u našoj ponudi, kako bismo ju učinili atraktivnijom, piše u jednom od mailova.

Iz HNB-a potvrđuju kako se guverner sastao s predstavnicima Knighthead fonda zbog toga što su oni zatražili održavanje tih sastanaka.

- Agrokor je kao strateški važna tvrtka, s velikim dužničkim obvezama, važan i za financijsku stabilnost države, a HNB je između ostalog zadužen pridonositi održavanju financijske stabilnosti zemlje i osobito stabilnosti bankovnog sustava RH, kojega je Agrokor bio najveći korporativni klijent. Široj javnosti su poznate dugogodišnje aktivnosti koje je HNB provodio smanjujući izloženost Agrokora domaćem bankovnom sustavu. Zbog toga je, uostalom, bankovni sustav i ostao stabilan. Stoga ne samo da je bilo shodno da guverner sasluša što o krizi u Agrokoru ima za reći Knighthead fond i koje su mu daljnje namjere, već je i to upravo dio njegovog posla, rekli su iz HNB-a za Večernji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2023 16:05