KORISNA NOVINA

HNB objavio listu banaka na kojoj možete vidjeti u kojoj je najbolje štedjeti

Objavljeni podaci, dodaju, obuhvaćaju aktualnu ponudu nenamjenske štednje u eurima, američkim dolarima i švicarskim francima

Hrvatska narodna banka

 Darko Tomas/Cropix

Hrvatska narodna banka (HNB) na svojoj internetskoj stranici započela je s objavom informativne liste ponude banaka za depozite potrošača, koja omogućuje usporedbu ponude svih kreditnih institucija koje posluju u zemlji.

Lista sadržava osnovne informacije o nenamjenskoj štednji kojom se potrošači najčešće koriste te omogućuje usporedbu ponude svih kreditnih institucija, uključujući i visine kamatnih stopa, priopćeno je u četvrtak iz HNB-a.

Objavljeni podaci, dodaju, obuhvaćaju aktualnu ponudu nenamjenske štednje u eurima, američkim dolarima i švicarskim francima, a na temelju podataka koji će redovito pristizati od banaka, ova će lista biti ažurirana.

Kamatne stope odnose se na iznos štednje u visini od 1.000 eura za štednju u eurima, 1.000 dolara za štednju u američkim dolarima, odnosno 1.000 franaka za štednju u švicarskim francima. Kreditne institucije koje prema odabranim kriterijima nisu navedene u određenom prikazu ponude (određene prema vrsti štednje/depozita, valuti, vrsti kamatne stope i roku dospijeća) trenutno nemaju ponudu za potrošače s takvim obilježjima, napominju iz središnje banke.

Ponudu štednje/depozita za potrošače kod tih banaka može se provjeriti odabirom drugih kriterija dostupnih u padajućim izbornicima Informativne liste, koja se izrađuje na osnovi podataka za koje odgovaraju i koje HNB-u dostavljaju kreditne institucije.

Informativna lista ponude za depozite, uz listu ponude kredita potrošačima te usporedbu naknada za najčešće korištene platne usluge, daje više osnovnih informacija potrošačima koje im mogu pomoći u istraživanju ponude banaka te suziti izbor i olakšati donošenje financijskih odluka. Informativna lista ponude banaka za depozite potrošača dostupna je i na mobilnoj aplikaciji mHNB, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 10:35