ZADNJI ROK

HNB OD NEDJELJE OSTAJE BEZ GUVERNERA Hitno pokrenuta procedura za izbor prvog čovjeka monetarne vlasti, HDZ zaboravio da Vujčiću istječe mandat!

 Damjan Tadić / CROPIX

Govoreći ovih dana o koristima ulaska u Europsku uniju, premijer Andrej Plenković posebno je izdvojio veću sigurnost pravnog sustava i bolje procedure. Međutim, u slučaju izbora guvernera HNB-a to se teško može reći. Mandat Borisu Vujčiću istječe u nedjelju 8. srpnja, što znači da će je, ako Sabor u petak ne izglasa prvog čovjeka središnje banke, od ponedjeljka voditi zamjenik guvernera Relja Martić.

Kako stoji u Zakonu o HNB-u, u slučaju odsutnosti, odnosno isteka mandata guvernera sve dužnosti i ovlasti preuzima njegov zamjenik do imenovanja novog guvernera. Ako do toga dođe, ni Relja Martić neće moći dugo biti na zamjenskoj funkciji jer i njegov mandat istječe uskoro, 17. srpnja. Predstavnici vodećih stranaka stoga će morati doista požuriti kako se ne bi našli u situaciji da monetarnu vlast ne vodi nitko.

U posljednji trenutak za petak je zakazana sjednica saborskog Odbora za financije i državni proračun na kojem će se, prema neslužbenim informacijama, naći prijedlog (re)izbora guvernera. No, članovi tog odbora u četvrtak nam nisu znali reći tko će biti predložen za guvernera.

- O tome još ništa ne znamo - rekao je jedan član Odbora koji je i sam začuđen činjenicom što se tako važno pitanje rješava na ovako šlampav način.

Kada se Odbor konačno usuglasi, procedura nalaže da svoje mišljenje proslijedi Odboru za izbor, imenovanja i upravne poslove, a potom slijedi glasanje u Saboru. Teoretski je moguće da sve to bude obavljeno u petak i da se ne dogodi nikakav formalni poremećaj u obavljanju posla guvernera. Međutim, svi se slažu da je to potpuno nerealno, među ostalim i stoga što sjednica Odbora za imenovanje nije niti sazvana.

Moguća iznenađenja

Premda se o isteku mandata sadašnjem guverneru i mogućim kandidatima za njegova nasljednika u javnosti govori već gotovo godinu dana, prema neslužbenim informacijama, premijer je tek prije desetak dana otvorio to pitanje. U pokušaju da se nađe zamjena za Vujčića, neslužbene informacije govore da su se, među ostalim, razmatrala dva kandidata.

To su Marija Hrebac, direktorica Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, te Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike. Kako se čini, na kraju se ipak zaključilo da je najprihvatljivije ili najmanje rizično rješenje zadržati Vujčića. Odnosno, oni koji su predlagali druga imena, nisu uspjeli uvjeriti premijera da bi bili bolje rješenje od Vujčića.

Kako sve ne bi ostalo isto, jer on ipak nije po volji mnogim zastupnicima HDZ-a, nositelji vlasti žele barem promijeniti sastav Vujčićevih najbližih suradnika. Međutim, neovisno o njihovim željama, sadašnji sastav vodstva HNB-a morat će se izmijeniti i zbog drugih razloga.

Od sedam ostalih članova Savjeta HNB-a, četvorici mandat istječe 17. srpnja ove godine. To su zamjenik guvernera Relja Martić te viceguverneri Vedran Šošić, Damir Odak i Tomislav Presečan. Pritom Martić iduće godine stječe uvjete za odlazak u mirovinu, a Odak, prema neslužbenim informacijama, više nema namjeru sudjelovati u utrci za novi mandat. Stoga će HNB morati dobiti barem dva nova imena: zamjenika guvernera i novog viceguvernera zaduženog za superviziju banaka. Od trojice ostalih viceguvernera, Michael Faulend i Bojan Fras mogu biti mirni do 5. srpnja iduće godine, a Nevenu Barbaroši mandat traje do 25. listopada 2019. godine.

Početak rasprave

S obzirom na “proceduru” za koju su se odlučili premijer Plenković i njegov uži tim, moglo bi se dogoditi da natezanje oko izbora novog vodstva HNB-a potraje. Jer, nakon dugog vremena šutnje, u petak bi konačno trebala biti otvorena rasprava o novom čovjeku HNB-a i ne treba sumnjati da će mnogi imati što reći.

Osim toga, veliko je pitanje hoće li biti moguć kompromis oko izbora guvernera i njegovih suradnika.

Dosadašnja je praksa, ili barem ona od 2000. godine, bila takva da je izbor zamjenika guvernera bio zajednička odluka vladajućih stranaka i samog guvernera, dok je on imao potpuno odriješene ruke za izbor viceguvernera. Sabor je u pravilu prihvaćao mišljenje guvernera, a koliko je poznato, jedini izuzetak bio je Čedo Maletić 2006. godine koji je bio opterećen slučajem Riječke banke. Tadašnji premijer Ivo Sanader poručio je bivšem guverneru Željku Rohatinskom da mu on neće proći u Saboru.

Ipak, najizglednijim scenarijem u ovom trenutku čini se da će Relja Martić biti zamjenik guvernera tjedan dana te da će Sabor idući petak glasovati o izboru novog guvernera, vjerojatno Vujčića, njegova zamjenika i tri viceguvernera. Ako se i zanemari to što je vlasti u ovom trenutku manje važan sadržaj, u smislu što očekuje od nove monetarne vlasti, ostaje činjenica da je sam premijer još jednom pao na “proceduri” za koju se smatra da je njegova jača strana.

Ako se ovako improvizira oko izbora prvog čovjeka monetarne vlasti, što u pravilu podrazumijeva vrlo delikatan proces s obzirom na važnost održavanja financijske stabilnosti zemlje, teško se nadati da će se više “vjerodostojnosti” pokazati drugdje. U takvim stvarima, nažalost, članstvo u Europskoj uniji očito ne pomaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:24