BORBA PROTIV JAČANJA KUNE

HNB opet morao braniti tečaj, drugi put u 2010.

Zagreb, 130208.Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.Brojanje novca. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

ZAGREB - Hrvatska narodna banka intervenirala je danas na deviznom tržištu otkupivši 118,7 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,200433 kune za euro.

To je već druga intervencija HNB-a na deviznom tržištu u ovoj godini.

Ovim intervencijama HNB je, očito, morao započeti oštru borbu protiv daljnjeg jačanja kune koja bi, kažu ekonomisti, bez intervencija srušila tečaj eura i ispod granice od 7,2 kune, koju HNB sada brani.

Kuna je na tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB) blago oslabila prema euru, a osjetnije, za više od jedan posto, u odnosu na američki dolar, britansku funtu i švicarski franak.

Prema euru kuna je u odnosu na jučerašnju tečajnu listu oslabila za 0,004 posto, pa srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,193455 kuna. Istodobno je američki dolar poskupio za 1,29 posto, za isti je postotak porasla i vrijednost britanske funte, dok je švicarski franak ojačao prema kuni za 1,26 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:13