LAŽNJACI U OPTJECAJU

HNB otkrio prve krivotvorene novčanice i kovanice eura: ‘Ima tu i starih znanaca‘

Riječ je o tri krivotvorene novčanice od 50 eura, jednoj krivotvorenoj novčanici od 100 eura i tri kovanice od dva eura

Ilustracija

 Damir Skomrlj/Cropix

Od 1. do 4. siječnja 2023. godine Hrvatska narodna banka (HNB) zaprimila je na tehničku analizu i evidentirala četiri krivotvorene novčanice eura i tri krivotvorene kovanice eura, odnosno otkriveno je ukupno 256 lažnih eura.

Kako su nam pojasnili u središnjoj banci, riječ je o tri krivotvorene novčanice od 50 eura, jednoj krivotvorenoj novčanici od 100 eura i tri kovanice od dva eura. Pritom, obrazložili su, među tim krivotvorinama ima ‘starih znanaca‘, odnosno primjeraka koji su već ranije bili evidentirani u bazi Europske središnje banke (ECB), no jedna od novčanica od 50 eura, kako kažu, ‘pripada nepoznatoj klasi krivotvorina‘. Također, i jedna od kovanica falsificiranih dva eura također je ‘nova‘ krivotvorina, koja dosad nije bila u evidencijama.

Početkom tjedna HNB i policija upozorili su građane na oprez jer su zaprimili više dojava da prevaranti umjesto originalnih eura za plaćanje koriste filmske rekvizite novčanica.

"Građani budite oprezni i svaku euro novčanicu dobro pogledajte jer pojedinci koriste vrijeme prilagodbe te će nastojati iskoristiti priliku i ‘ubaciti‘ lažnjak", poručili su iz policije i građane pozvali da im odmah jave svaki slučaj sumnje u originalnost novčanica.

Podsjećaju na objavu Hrvatske narodne banke (HNB) kako su u optjecaju dvije serije euro novčanica - prva se sastoji od sedam apoena (5,10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura).

Četiri koraka provjere autentičnosti

Druga, koja se još naziva i serija "Europa", ima iste apoene, osim onog od 500 eura koji se više ne tiska, ali se i dalje može upotrebljavati kao sredstvo plaćanja.

Zajedničke značajke obje serije euro novčanica su naziv valute ispisan različitim pismima, na licu novčanice otisnuti su inicijali naziva Europske središnje banke, gdje je i potpis predsjednika/ce ECB-a, a svaka novčanica ima serijski broj.

Za lakšu provjeru autentičnosti novčanica, HNB preporučuje četiri koraka - osjeti, pogledaj, nakreni, provjeri.

Građani su pozvani da osjete papir i reljefnost novčanice, pogledaju je prema svjetlu i provjere ima li vodeni znak i zaštitnu nit, prozirnu brojku te prozor s portretom.

Kako bi provjerili njihovu originalnost, euro novčanicu mogu nakrenuti i provjeriti hologram, brojku koja mijenja boju, sjajnu traku i prozor s portretom.

Na novčanicama postoji i mikro pismo koje se provjerava korištenjem povećala, a dodatna svojstva moguće je provjeriti korištenjem UV lampe, zaključuju u policiji i građane obavještavaju da detaljne video upute i fotografije mogu vidjeti na stranicama HNB-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. siječanj 2023 23:15