StoryEditor
MONETARNE MJERE

HNB otkupio vrijednosne papire Republike Hrvatske nominalnog iznosa 4,075 milijardi kuna

Ministar financija Zdravko Marić i guverner HNB-a Boris Vujčić
 Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatska narodna banka (HNB) u srijedu je u operaciji fine prilagodbe otkupila vrijednosne papire Republike Hrvatske nominalnog iznosa 4,075 milijardi kuna, priopćeno je iz središnje banke.

Također, održavanje aukcija koje su najavljene za 19. ožujka 2020. privremeno se odgađa, a o terminu njihovih održavanja sudionici će biti pravovremeno obaviješteni, navodi se još u priopćenju.

Operacijom fine prilagodbe kojom je otkupio državne vrijednosne papire HNB nastavlja podupirati stabilnost tržišta domaćih obveznica, kao što je i najavio. Prošli petak na prvoj aukciji izravne kupnje tih obveznica otkupljeno ih je za 211,2 milijuna kuna.

Guverner HNB-a Boris Vujčić u utorak je na sjednici Vlade kazao da HNB provodi tri glavne skupine monetarnih mjera - stabilizaciju deviznog tečaja i osiguranje devizne likvidnosti, potom osiguranje kunske likvidnosti za nastavak financiranja gospodarstva, što se čini kroz strukturne i redovne repo operacije te podupiranje stabilnosti tržišta državnih obveznica uvođenjem operacija otkupa državnih obveznica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2020 13:55