OGLASILI SE PRIOPĆENJEM

HNB: Surađivat ćemo s Hanfom i ostalima, ali naši zaposlenici postupali su u skladu s propisima

Najavljuju kako će svako eventualno protupravno ili neetičko postupanje djelatnika bilo sankcionirano

Boris Vujčić

 Goran Mehkek/Cropix

Hrvatska narodna banka (HNB) priopćila je u četvrtak da će u skladu sa zakonom i općim aktima poduzeti mjere radi provjere zakonitosti postupanja djelatnika u kupoprodaji vrijednosnica banaka te aktivno surađivati s Hanfom i drugim državnim institucijama ovlaštenima provesti nadzor nad zakonitosti rada i postupanja čelnika i djelatnika HNB-a kako bi svako njihovo eventualno protupravno ili neetičko postupanje bilo sankcionirano.

Uvažavajući činjenicu da je tema kupoprodaje dionica, obveznica i drugih vrijednosnih papira banaka od opravdanog javnog interesa, osobito ako kupnju ili prodaju obavljaju čelnici i djelatnici institucije koja provodi nadzor poslovanja tih banaka, HNB u povodu upita brojnih novinara i građana smatra svojom obvezom obavijestiti javnost da su guverner Boris Vujčić, zamjenica guvernera Sandra Švaljek i drugi zaposlenici postupali u skladu s propisima i etičkim standardima koji su bili na snazi u vrijeme poduzimanja pojedinih radnji, te da prema dosad poznatim podacima ne postoje čak ni naznake da su koristili neke povlaštene informacije, kaže se u priopćenju.

Podsjeća se da je Boris Vujčić dionice Riječke banke i Zagrebačke banke kupio u vrijeme kad nije bio guverner, zamjenik guvernera ili član Savjeta HNB-a i kada mu ni jedan propis nije zabranjivao ili ograničavao mogućnost stjecanja dionica neke hrvatske banke. Te dionice je prodao 2001., iako ga ni jedan propis ili etičko načelo na to nisu obvezivali.

Sandra Švaljek je, navodi se dalje, kupila korporativne obveznice Erste&Steiermaerkische Bank krajem 2012., u vrijeme kad je bila vanjska članica Savjeta HNB-a. Učinila je to na temelju javno dostupnih informacija, sadržanih u prospektu izdavatelja obveznica, koji je odobrila Hanfa.

Iz HNB-a ističu da nije postojao propis ili etički standard koji je članovima Savjeta HNB-a zabranjivao ili ograničavao pravo stjecanja obveznica banaka. Te je obveznice Sandra Švaljek držala pet godina, odnosno do dospijeća 2017., kako je i bilo ugovoreno, a tada nije bila ni članica Savjeta niti djelatnica HNB-a. Radilo se o obveznicama koje su imale karakter štednje izjednačen s oročenim depozitom u banci.

U vrijeme kad su Boris Vujčić i Sandra Švaljek kupili dionice odnosno obveznice, Hrvatska nije bila članica Europske unije, pa nisu postojali ni međunarodni propisi koji bi njihovim radnjama bili povrijeđeni, dodaje se.

Od sredine 2013., kada je postala članicom Europske unije, Hrvatska kontinuirano usklađuje svoj pravni sustav s pravom EU. U taj proces usklađivanja uključeni su i propisi koji uređuju poslovanje Europske središnje banke, čiji će član HNB postati u trenutku uključenja u europodručje. I hrvatska središnja banka svojim propisima unapređuje etička načela rada i poslovanja, koja će u trenutku uvođenja eura u cijelosti biti usklađena s pravom Europske središnje banke, zaključuje se u današnjem priopćenju.

Regulatorna agencija Hanfa u srijedu je objavila da je pokrenula nadzor po službenoj dužnosti nakon članka na portalu Index, koji je u ponedjeljak objavio da je u posljednjih dvadeset godina više od 40 zaposlenika HNB-a, uključujući i guvernera HNB-a Borisa Vujčića i njegovu zamjenicu Sandru Švaljek, trgovalo vrijednosnim papirima banaka, za čiji je nadzor zadužen upravo HNB.

Taj je portal naveo da je zabilježeno ukupno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset milijuna kuna.

Kako bi mogla utvrditi potpuno i točno činjenično stanje, Hanfa je započela s prikupljanjem relevantne dokumentacije i očitovanja od osoba koje imaju informacije od interesa za provođenje nadzora, te da će temeljem tih saznanja provesti analize i donijeti zaključke, naveli su u svom jučerašnjem priopćenju te dodali da će o rezultatima nadzora izvijestiti javnost te ovisno o rezultatu nadzora podnijeti odgovarajuće prijave nadležnim državnim tijelima, poručili su iz regulatorne agencije.

Županijsko državno odvjetništvo Zagreb, pak, u srijedu je zatražilo od Hanfe da ih povratno izvijeste o poduzetim radnjama iz nadležnosti Agencije, u utvrđivanju jesu li zaposlenici HNB-a trgovali vrijednosnicama banaka temeljem povlaštenih informacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 19:39