NOVO ZAJEDNIČKO PRIOPĆENJE

HND i Sindikat novinara kritizirali izvanredne otkaze na Televiziji Šibenik: ‘Dosta je šerifa koji kroje scenu‘

Istaknute novinarske udruge zajedničkim su priopćenjem odaslali svoju podršku kolegama koje su ostale bez posla
Hrvoje Zovko
 Davor Pongracic/Cropix

Čelnici Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH), Hrvoje Zovko i Maja Sever, u petak su osudili izvanredne otkaze koje su na Televiziji Šibenik nedavno dobile novinarke Lucija Cvitan i Ivana Bulat te snimatelj Jurica Cindrić.

Zovko je naglasio da je "dosta šerifa koji kroje lokalnu medijsku scenu" te je slučaj na TV Šibenik usporedio s nedavnim otkazima novinarima na Glasu Istre.

Posebno je osudio što je na ulazu u redakciju TV Šibenik stavljen i natpis kojim je vlasnik Stipe Grcić izričito zabranio ulaz novinarki Cvitan čime ju je, kako je rekao Zovko, želio i javno poniziti.

Zovko: Zatraženo očitovanje Ministarstva kulture i medija

"Govorimo o nečemu što se događa u Republici Hrvatskoj, članici Europske Unije", rekao je Zovko, ističući da je o svemu obavijestio Ministarstvo kulture i medija te tražio žurno očitovanje ministrice Obuljen Koržinek.

"Ovo što se događa novinarima postaje sve neizdržljivije i o tome ne možemo šutjeti, kao ni državne institucije. Novinare se maltretira, prijeti im se tužbama, prijete im lokalni šerifi. Ovdje imamo skoro pa tjeralicu gospodina Stjepana Grcića. Sinoć smo mu iz HND-a uputili dopis u kojem tražimo njegovo očitovanje o ovom slučaju, ali još nije odgovorio. Ovim putem mu šaljem poruku da je ovakvo ponašanje skandalozno, pogotovo što se TV Šibenik dijelom financira i javnim novcem", kazao je Zovko.

Dodao je da će obavijestiti i Europsku federaciju novinara te zatražio da se "sramotna obavijest, ako to već nije napravljeno, skine s ulaznih vrata TV Šibenika".

Ustvrdio je da taj potez više govori o onome tko je to napravio, nego o novinarkama i snimatelju koji su svoj podao radili u interesu javnosti.

Sever: Rješenje problema nacionalni kolektivni ugovor

Predsjednica SNH je kazala da je rješenje problema u svim hrvatskim medijima kolektivni ugovor kojim bi se definirala sva novinarska prava.

"Cilj je zaštititi kolegice i kolege. Cijela ova priča je tu da se zaštite prava svih zaposlenika TV Šibenik, kao i zaposlenike drugih medija u Šibeniku i Hrvatskoj. Mnogi nikad ne progovore o problemima zbog koji su dobili otkaz. Politički pritisci, kao i oni od vlasnika, na lokalne medije su strašni. Ljudi u lokalnim medijima su u potpunosti prepušteni sami sebi. Treba nam nacionalni kolektivni ugovor", zaključila je Sever.

Novinarka Cvitan kazala je da prije izvanrednog otkaza nije dobila nikakvu opomenu. "Tražila sam putem e-maila korekciju ugovora za lipanj. Dobila sam odgovor da više nisam djelatnica TV Šibenik. Uskoro su zalijepili i oglas o zabrani mog ulasku na vrata redakcije. Želim da se s mog imena skine stigma i ljaga jer sam savjesno radila svoj posao", rekla je Cvitan.

Ivana Bulat otkaz je, pak, dobila za vrijeme bolovanja. "Snimatelj Jurica Cindrić i ja smo odradili smjenu i vratili se u redakciju nakon terena. Najprije je njemu uručen izvanredni otkaz uz objašnjenje da nije poštivao radno vrijeme. Što je smiješno, jer smo radili po cijele dane, navečer, čak i praznicima i za to nikad nismo dobili naknadu", kazala je Bulat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2023 08:54