IZVANREDNI OTKAZI

HND i SNH o otkazima u Glasu Istre: ‘Takvo ponašanje Uprave je skandalozno i sramotno!‘

Novinari su upozorili da je apsolutno neprihvatljivo kako glavni urednik Robert Frank dirigira praćenje kampanje u korist IDS-a
Novinari Glasa Istre

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske u utorak su ocijenili skandaloznim i sramotnim ponašanje uprave Glasa Istre koja je dala izvanredne otkaze novinarima koji su upozorili na, kako navode, neprofesionalnu uređivačku politiku tih novina u korist IDS-a.

“Časni novinari i novinarke koji su se pobunili usred predizborne kampanje koje je provodilo uredništvo Glasa Istre skrenuli su pozornost na poštivanje novinarske etike i pravila, nakon toga bili su izvrgnuti najgoroj difamaciji na naslovnici vlastitih novina te je uslijedila osveta”, kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Izvanredni otkazi uručeni su Zoranu Angeleskom, Danijeli Bašić Palković i Borki Petrović, dok Chiara Bilić nije dobila otkaz jer je na porodiljnom dopustu, a sve zbog njihova istupa i pisma krajem svibnja u kojem su upozorili da je apsolutno neprihvatljivo kako glavni urednik Robert Frank dirigira praćenje kampanje u korist IDS-a, podsjetili su u HND-u.

“Ovo je ne samo problem naše novinarske struke, ovo je prvorazredni politički problem koji se događa u Hrvatskoj i Istra nije tako otvorena regija kako se neki diče kada je u pitanju novinarstvo”, kazao je Zovko.

Dodao je i kako HND i SNH pružaju potporu novinarima Glasa Istre te će obavijestiti sve domaće i inozemne institucije o ovoj “odmazdi bez presedana” za koju uprava, uredništvo i glavni urednik Glasa Istre moraju snositi odgovornost za, kako je ocijenio, “sjevernokorejski model” rješavanja problema.

“Gospodo, ovaj ćete rat izgubiti, započeli ste ga, ali sami ste sebi potpisali presudu”, kazao je Zovko.

Predsjednica SNH Maja Sever naglasila je kako je slučaj Glasa Istre ogledni primjer zbog kojeg se postavlja pitanje “hoćemo li svi pristati zatvoriti oči, uši i usta” te “staviti bijeli papir ispred glave i šutjeti” i praviti se da se ništa ne događa.

“Ovi ljudi, kao i svi drugi građani, imaju pravo ukazati na problem. Oni su to napravili i dobili su izvanredni otkaz. Ja ne želim šutjeti, vi ne želite šutjeti”, kazala je Sever.

Dodala je i da su u Glasu Istre dosad otkaze dobivali i sindikalni povjerenici koje štiti zakon, a sada i oni koji ukazuju na nepravilnost.

Novinarka Glasa Istre Danijela Bašić Palković u kratkim crtama prenijela je objašnjenje izvanrednog otkaza koji je, kako je istaknula, primila u ponedjeljak, gdje se navodi “da je politički aktivist i promovira određene političke opcije” što je, kako je kazala, apsolutna neistina.

“Način i razlog zbog kojeg smo istupili bila je činjenica da su se tijekom cijele kampanje za lokalne izbore radilo u korist jedne stranke - IDS-a”, kazala je Bašić Palković.

Dodala je kako glavni urednik Robert Frank “podmeće vijesti novinarima” te da su se od toga novinari svojim istupom htjeli ograditi. Naglasila je i kako nije istina da prije svog istupa nisu kontaktirale upravu Glasa Istre te da su prije toga tražili sastanak o tome problemu.

Novinarke Borka Perković i Chiara Bilić demantirale su kako nisu Upravu obavjestile o, kako su ocjenjivali, neprimjerenoj uređivačkoj politici te da je Uprava o tome šutjela i do danas se nije očitovala.

Novinar Zoran Angeleski upozorio je na česte sastanke glavnog urednika Glasa Istre s čelnicima IDS-a u posljednje vrijeme i uoči izbora navodeći da se “tu krije i uzrok” problemima.

“Te dvije stranke, s posebnim naglaskom na IDS, uzrok su otkaza i petnaestogodišnjeg ubijanja i silovanja novinarstva u Istri. Ovo je epilog”, kazao je Angeleski ocijenivši posljednje poteze “samoubilačkim činom” vlasnika Glasa Istre pozvavši ga da napokon pokaže svoje pravo lice.

O vlasništvu Glasa Istre u svojem se pismu - izjavi potpore novinarima Glasa Istre osvrnuo i potpredsjednik HND-a Branko Mijić.

“Otkaze daje vlasnik, a vlasnik Novog lista i Glasa Istre je isti slovački fond J&T, odnosno njihova firma JOJ Media. Kako su oni došli do vlasništva, pisali su neki mediji, ali o sastanku na kojem je bio i tadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko”, istaknuo je Mijić.

S druge strane, glavni urednik Glasa Istre o navodima novinara dosad se oglasio u svojoj kolumni gdje ih je, između ostaloga, optužio da su “prešli granicu između, s jedne strane, novinarstva i, s druge strane, bavljenja politikom”.

Također je ustvrdio da su krenuli u “osvetnički boj” s ciljem destabilizacije Glasa Istre “tako što će sebe prikazati žrtvama cenzure, pritisaka i tko zna čega još ne” zaključujući da im je “desant propao”.

Prije konferencije za novinare HND-a i SNH i SDP Istarske županije osudio je otkaze novinarima Glasa Istre navodeći kako će “štititi slobodno i neovisno novinarstvo te da će se boriti protiv svih oblika manipulacije i lažnih vijesti” te su pozvali Upravu Glasa Istre da povuče otkaze novinarima.

Nezavisna lista Filipa Zoričića, pulskog gradonačelnika, dala potporu novinarima

Podršku novinarima Glasa Istre kojima je Uprava dala izvanredan otkaz ugovora o radu, prućila je u utorak i Nezavisna lista Filipa Zoričića, novog pulskog gradonačelnika.

Podršku su dali novinarima Glasa Istre Zoranu Angeleskom, Danijeli Bašić Palković, Borki Petrović, kojima je Uprava dala izvanredan otkaz ugovora o radu, Robertu Rauchu kojem nije produžen honorarni ugovor te Chiari Bilić, čiji status je još nepoznat.

„Znamo da se političari ne bi trebali miješati u uređivačke odluke medija te da se ovakvim priopćenjima stvara sklisko tlo utjecaja politike na medije. Međutim, ne možemo i ne smijemo šutjeti na događaje u našoj okolini. Dužnost nam je da kao pojedinci i kao grupa stanemo u obranu osoba koje su odgovorno radile svoj posao", navodi se u priopćenju Nezavisne liste Filipa Zoričića.

Dodaju kako su "uvjereni da novinari moraju govoriti ono što misle i braniti ugled struke bez obzira na posljedice#.

Članovi liste Filipa Zoričića kažu kako će se zalagat za transparentan i jasan odnos medija i politike.

„Financiranje medija iz proračunskog novca mora postojati, ali isto tako javnost mora biti u potpunosti upoznata što se točno plaća tim novcem, zašto i u kojim vremenskim intervalima", dodaje se u priopćenju.

I Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) ranije danas ocijenili su skandaloznim i sramotnim ponašanje uprave Glasa Istre, koja je dala izvanredne otkaze novinarima koji su, tvrde iz HND-a i SNH-a, upozorili na neprofesionalnu uređivačku politiku tih novina u korist IDS-a.

Podršku novinarima je dao i SDP Istarske županije.

(Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2022 11:20