UŠUTKAVANJE NOVINARA

HND i SNH zgroženi opomenom pred otkaz novinarki Elizabeti Gojan: O svemu ćemo obavijestiti EU

'Potezi Uprave HRT-a nedvojbeno su motivirani željom da se Gojan zaustavi da obavlja svoju dužnost i javno istupa'
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) izražavaju zgražanje i oštro neslaganje s opomenom pred otkaz, koja je jučer uručena HTV-ovoj novinarki Elizabeti Gojan, a s tom opomenom zgrožen je i bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić, a svi smatraju da je taj potez dio sustavnoga nastojanja Uprave HRT-a da ušutka svoje novinare, koji javno ukazuju na probleme, nepravilnosti i krizu novinarstva na javnome servisu.

Kako ističu u današnjem priopćenju, za HND i SNH potezi Uprave HRT-a nedvojbeno su motivirani željom da se Elizabetu Gojan, kao predsjednicu Izvršnog odbora Ogranka HND-a na HTV -u, zaustavi da obavlja svoju dužnost i javno istupa kad god misli da je to potrebno.

Bivši predsjednik Stjepan Mesić u današnjem priopćenju pak ističe da je taj postupak "odraz žalosne slike stvarnoga stanja na hrvatskoj medijskoj sceni, a posebno krajnje zabrinjavajućega stanja na javnoj televiziji".

HND i SNH navode da je Elizabeti Gojan to već druga opomenu pred otkaz u samo tri mjeseca te da je Pravna služba HRT-a najavila jučer i treću zbog njezina govora na Dan slobode medija i izjave radiju "Deutsche Welle International".

Ističu da će svim sredstvima podržati rad HND-ova ogranka na HTV-u i njegovu predsjednicu u nastojanju da se situacija s javnim medijima dovede u red i da se na HRT-u počne odgovorno i profesionalno raditi i njime upravljati.

Najavljuju da o će o tim potezima Uprave HRT-a obavijestiti mjerodavne institucije u zemlji i Europskoj uniji (EU), te međunarodne organizacije koje štite ljudska prava i promiču slobodu govora.

Stjepan Mesić upozorava da oni koji donose ovakve odluke "zaboravljaju da je Hrvatska i dalje pod monitoringom EU-a" te ističe da ne isključuje mogućnost, ali ni potrebu, internacionalizacije toga problema ako takav 'trend', koji se manifestira u slučaju gospođe Gojan, bude nastavljen.

Glasnogovornica HRT -a Dorotea Lazanin Jelenc potvrdila je Hini da je Pravna služba HRT-a izrekla jučer opomenu pred otkaz novinarki Elizabeti Gojan zbog intervjua što ga je dala "Slobodnoj Dalmaciji" u ožujku ove godine, a nakon što je utvrđeno da je zahtjev opravdan. Dodala je da je opomenu u ime Uprave HRT-a potpisao njezin član Marko Ugarković, te da je prijedlog za opomenu dao vršitelj dužnosti urednika Informativnoga programa HTV-a Dražen Miočić uz suglasnost glavnoga urednika HTV-a Brune Kovačevića.

Potvrdila je da je jučer pokrenut i novi stegovni postupak protiv Elizabete Gojan zbog intervjua koji je dala radiju "Deutsche Welle" na Dan slobode medija.

Glasnogovornica HRT-a dodala je da u ovome trenutku ne može govoriti o razlozima zbog kojih je Elizabeti Gojan izrečena opomena pred otkaz jer nema uvid u tu opomenu te da će, nakon uvida, o tomu moći reći nešto više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 10:20