BEZ PUNO POMAKA

HND: ‘Nastavljaju se prijetnje slobodi novinarskog rada, ‘nestaju‘ objavljeni tekstovi u medijima‘

U Hrvatskom novinarskom društvu upozoravaju na neprimjerene istupe političara prema medijima i nestancima objavljenih rtekstova

Maja Sever i Hrvoje Zovko

 Dragan Matic/Cropix

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upozorilo je u srijedu na nove prijetnje slobodi novinarskog rada, posebno ističući neprimjerene istupe političara prema medijima, ali i činjenicu da neki već objavljeni tekstovi ‘‘nestaju u medijima‘‘.

‘‘Nismo se puno pomakli u odnosu političara koji u komunikaciji prema medijima imaju neprimjerene istupe. Posljednji takav bio je predsjednika Zorana Milanovića prema Hanza mediji‘‘, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Posebno se osvrnuo na ‘‘nestanak‘‘ već objavljenih tekstova o izlaganju saborske zastupnice Sandre Benčić, koja je upozorila na mogući sukob interesa u privatnim poslovima djelatnika Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) s Prvim plinarskim društvom (PPD) na čelu s Pavlom Vujnovcem.

‘‘Želimo jasno i nedvosmisleno poručiti - mi nismo istražitelji, ali nekako nam se čini da novinarski tekstovi i izvještaji ne bi trebali nestajati s portala ili bilo kojeg medija u Hrvatskoj. Ne možemo tvrditi od kuda dolaze prijetnje i iz kojih izvora moći, ali posao je za predsjednika i premijera, u čijoj je nadležnosti SOA, da se pozabave time i takvim poslovima‘‘, kazao je Zovko.

I predsjednica Europske federacije novinara i Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever osvrnula se na nove prijetnje slobodi novinarskog izvještavanja ističući da se politički pritisci nastavljaju.

‘Izvještavanje kao nekad o Agrokoru i Todoriću‘

‘‘Činjenica da je na nekoliko medija osvanuo ‘404‘ - tekstovi su nestali. PPD kaže - nije on. Tko je još upleten u to - POA, SOA i još neka organizacija‘, upitala je Sever.

Usporedila je to s izvještavanjem o nekad moćnom Agrokoru, kada većina medija nije problematizirala poslovanje te tvrtke, a o njenom gazdi Ivici Todoriću se pisalo isključivo afirmativno, te se provodila svojevrsna cenzura i autocenzura.

Sever je također naglasila da sindikat radi na jačanju pravnog okvira zaštite novinara, njihovih radnih mjesta i egzistencije, a novinarske strukovne organizacije spremne su pomoći novinarima i zaštititi ih.

Moramo raditi na učvršćavanju institucionalne zaštite, a ovih dana ću sudjelovati u razgovorima s Europskom komisijom o europskom medijskom zakonodavstvu. Iznijet ću naše primjere pa se nadam da će to doprinijeti kolektivnoj zaštiti, kazala je Sever.

Zovko je izrazio zadovoljstvo nedavnom presudom u kojoj je novinar 24sata Denis Mahmutović dobio spor protiv splitskog suca Marija Franetovića, a pozdravio je i inicijativu predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića, koji je otvorio raspravu o tužbama protiv novinara, uključujući i one koji pokreću sami suci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 21:45