‘OVO JE PREVIŠE‘

HND oštro osudio napad na novinare N1 i Alemku Markotić: ‘Riječ je o divljačkom nasrtaju‘

Podsjetili su i kako je EK u svom izvješću o vladavini prava utvrdila da se novinari u Hrvatskoj suočavaju s brojnim prijetnjama
Napad na ekipu N1 televizije i Alemku Markotić
 N1 Televizija

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u četvrtak je oštro osudilo verbalni napad na ekipu N1 Televizije i ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti Alemku Markotić i pozvalo "odgovorne na činjenje kako bi se društvena klima u kojoj se novinare nekažnjeno vrijeđa i napada napokon promijenila".

Incident se dogodio u srijedu navečer u Zagrebu kada se dvoje mlađih ljudi pred samo uključenje novinarke Matee Dominiković u Dnevnik N1 Televizije i razgovor s Alemkom Markotić, zaustavilo pokraj televizijske ekipe i njihove gošće te počelo nekontrolirano vikati, prijetiti im i uzvikivati salve uvreda. Muškarac je pritom, kako prenosi N1, svom psu dobermanu, u jednom trenutku rekao: "Tu sjedi, čekaj napad".

"Podsjećamo kako su u ovom trenutku novinari i s druge strane meritorna zdravstvena stručna tijela i pojedinci koji ih predstavljaju izvori informacija koje javnost traži te ovo nije bio samo napad na njih kao pojedince nego i, posljedično, ograničavanje prava javnosti na informaciju" ističu u HND-u. Dodaju i kako je pravo svakoga građanina i građanke izraziti svoje mišljenje, ali sinoćnji napad s tim nije imao nikakve veze.

"Riječ je o divljačkom nasrtaju na novinarsku ekipu i njihovu gošću kakvih je u posljednjih nekoliko godina bilo previše", naglašavaju u HND-u.

Pritom su podsjetili na napade na novinarku Živanu Šušak Živković i snimateljicu Ivanu Sivro u splitskom predgrađu Sirobuja u travnju ove godine, napad na Andreu Topić ispred kuće bivšeg ministra zdravstva Milana Kujundžića, ali i na za krajnje neprimjereno postupanje policijskog službenika prema ekipi Hrvatske televizije tijekom javljanja uživo ispred Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu.

"HND godinama prosvjeduje protiv krajnje neprimjerenog, a ponekad i sramotnog ponašanja prema našim kolegicama i kolegama, koje ponajprije dolazi od javnih osoba, najčešće političara. Također godinama poziva predstavnike vlasti da na takve pojave reagiraju i javno ih osude smatrajući kako će se u protivnom takva negativna atmosfera preliti na ulice. Kao što možemo zabilježiti, to se i događa, a odgovarajuće reakcije vlasti i dalje nema", priopćili su iz HND-a

Podsjetili su i kako je Europska komisija nedavno u svom izvješću o vladavini prava utvrdila da se novinari u Hrvatskoj suočavaju s brojnim prijetnjama, među ostalim s ocrnjivanjem, govorom mržnje, prijetnjama smrću i fizičkim napadima, a da državna tijela često na te prijetnje i napade ne reagiraju odgovarajuće i pravodobno.

HND se snažno zalaže za zaštitu svojih kolegica i kolega te jednako tako glasno protestira i traži da se zaštiti profesionalni dignitet onih koji im u naporima pravodobnog javnog informiranja stoje s druge strane pera ili kamera, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. kolovoz 2021 00:45