75 000 KUNA ODŠTETE

HND poručio: ‘Presuda u slučaju novinarke Blažević je skandalozna i udar na profesiju‘

Radi se o ponovljenoj postupku koji je protiv novinarke Blažević, pokrenula sutkinja Klarić Baranović.

Davorka Blažević

 Goran Mehkek/Cropix

Hrvatsko novinarsko društvo u četvrtak je poručilo da je presuda novinarki Davorki Blažević, koja zbog povrede časti i ugleda sutkinji Vrhovnog suda Senki Klarić Baranović mora platiti 75 000 kuna odštete i troškove postupka, skandalozna i predstavlja udar na novinarsku profesiju.

- Presuda protiv kolegice Blažević, uz koju HND čvrsto stoji, još jednom pokazuje manipulaciju zakona, pri čemu su 'duševne boli' postale unosan posao na štetu onih koji rade u interesu javnosti - rekao je u priopćenju predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Upozorio je i da je Hrvatska u europskim okvirima prepoznata kao najproblematičnija zemlja kada je riječ o SLAPP tužbama, te poručio da HND neće odustati od zahtjeva da se dekriminaliziraju sva djela protiv časti i ugleda.

- Ovakve presude ujedno znače i nastavak zastrašivanja i u konačnici financijskog uništenja novinara - istaknuo je Zovko.

Radi se o ponovljenoj postupku koji je protiv novinarke Blažević, pokrenula sutkinja Klarić Baranović zbog članka objavljenog 2015. na portalu Tris.com, u kojemu je novinarka komentirala odluku Vrhovnog suda u slučaju “Fimi Media”, navodi se u priopćenju HND-a.

Blažević je ocijenila da je ta presuda klasično discipliniranje kritičkog novinarstva, ušutkavanje novinara visokim novčanim kaznama, ali i jasna poruka medijima da se o sucima ne smije kritički govoriti jer su nedodirljivi.

- Presuda je besramna, nepravedna, cenzorska i na tragu najrigidnijih nedemokratskih sustava - poručila je.

Istaknula je kako je nova presuda, bez ikakvih novih dokaza koji bi bili izvedeni na sudu, potpuno suprotna od prethodne u kojoj je oslobođena krivnje.

- A sad se od mene traži 75 tisuća kuna za "duševne boli" i plus troškovi postupka, ukupno preko sto tisuća kuna! Što to naši sudovi rade? Kako su moguća tako velika odstupanja - upitala je Blažević u izjavi HND-u.

Iz HND-a ističu da je sutkinja od novinarke tražila i još poveći iznos od ukupno 150 tisuća kuna odštete, ali je sud odbio dio tužbenog zahtjeva u iznosu od 75.000,00 kuna kao neosnovan. Podsjećaju da se radi o ponovljenom suđenju, nakon što je Županijski sud u Zagrebu ukinuo prvostupanjsko rješenje i predmet vratio sudu u Šibeniku na ponovni postupak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:22