SUMNJA U IZVLAČENJE NOVCA

HND poziva DORH da ispita poslovanje Novog lista

'Nemoguće je da su u tri godine vlasnik i njegovi izvršitelji mogli 'izgubiti' oko 100 milijuna kuna jer je Novi list dotad svake godine ostvarivao višemilijunsku dobit'
 Goran Mehkek / Cropix

Krovne novinarske organizacije HND-e i Sindikat novinara hrvatske pozivaju DORH da ispita zakonitost poslovanja Novog lista od 2008. godine kada ga je vlasnički preuzeo Robert Ježić, odnosno njegova Dioki grupa . U priopćenju kojeg ispred HND-a potpisuje Zdenko Duka i sam zaposlenu u Novom listu te sindikalni novinarski lider Anton Filić iznosi se sumnja o izvlačenju novca iz te riječke izdavačke kuće.

"Nemoguće je da su u tri godine vlasnik i njegovi izvršitelji mogli 'izgubiti' oko 100 milijuna kuna jer je Novi list dotad svake godine ostvarivao višemilijunsku dobit. Kad su došli Ježić i Dioki na računu je bilo 40-ak milijuna kuna pa opravdano sumnjamo da je novac izlazio i odlazio iz lista, a Državno bi odvjetništvo trebalo ispitati gdje to", navodi se u priopćenju HND-a i sindikata. Navodi se nadalje i zabrinutost činjenicom da je Zaba oglasila prodaju većinskog dioničkog paketa Novog lista a ta bi transakcija, smatraju trebala dovesti odgovornijeg vlasnika nego što je to bio Rober Ježić.

Prema informacijama objavljenim u medijima riječki Novi list lani je zabilježio gubitak od preko 17 milijuna kuna, ne računajući i otprilike toliki iznos kojim je Novi list kreditirao Dioki s malim šansama da taj novac vrati obzirom na ekstremnu zaduženost te petrokemijske kompanije kojoj prijeti stečaj ukoliko se vjerovnici konačno ne dogovore oko programa restrukturiranja. Direktor Novog lista Gordan Knežević demantirao je informaciju da im Erste banka prijeti blokadom računa što će onemogućiti isplatu ionako prepolovljenih plaća.

- Točno je da je objava oglasa o prodaji pojačala oprez naših partnera no s Erste bankom imamo korektnu suradnju. Oni su samo tražili da im zbog tih novih okolnosti damo dodatna jamstva za korištenje prekoračenja po računu. Odgovorno mogu reći da smo sposobni u veoma kratkom roku stabilizirati naše poslovanje, dakle situacija u Novom listu nije tako dramatična, već danas bitno bolja nego prije mjesec dana, a što se tiče prodaje uprava o tome nema nikakvih informacija i to je van naše moći odlučivanja, rekao nam je Knežević.

Naveliko se nagađa i o mogućim kupcima Novog lista, tu bi situacija trebala biti jasnija već 22.ovog mjeseca za kada je najavljeno otvaranje ponuda. Natječaj za prodaju zaključuje se 21. studenog no upućeni tvrde da u tako kratkom roku nitko ozbiljan ne može pripremiti ponudu. Početna prodajna cijena za 80-postotni dionički paket Novog lista je 86 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 07:37