IZDALI PRIOPĆENJE

HND POZVAO NOVINARE NA BOJKOT ZAGREBAČKOG GRADONAČELNIKA Oštro osuđuju posljednji Bandićev seksistički ispad

 
Milan Bandić
 Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u četvrtak je zatražilo ispriku od zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zbog seksističkog napada na novinarku N1 Televizije Mateu Dominiković, pozvavši novinare i urednike da ubuduće bojkotiraju gradonačelnikove javne nastupe.

Oštro osuđujući posljednji Bandićev seksistički ispad, HND se pridružio zahtjevima kolegica i kolega koji su zatražili gradonačelnikovu ispriku.

U HND-u smatraju da zagrebački gradonačelnik i predsjednik stranke "BM 365 - Stranka rada i solidarnosti" takvim omalovažavajućim izjavama nije želio poniziti samo konkretnu kolegicu, nego novinare uopće, napominjući da to nije njegov prvi sramotni ispad prema novinarima. HND je pritom izrazio zabrinutost što su Bandićeva meta najčešće novinarke.

To novinarsko udruženje poručilo je kako je pravo svakog novinara i novinarke da postavljaju pitanja i inzistiraju na odgovorima dok je obaveza dužnosnika na njih odgovoriti.

Novinarka Matea Dominiković u utorak je na konferenciji za novinare Bandiću postavila niz pitanja o GUP-u, tzv. "Zagrebačkom Manhattanu" i drugim temama, a Bandić joj je odgovorio uvredljivim i seksističkim riječima: "Opet vi! Vi opet. Vi pilate. Da vi znate kako vi mene rajcate. Kako vi mene veselite, kako vi mene zabavljate. To je strašno.“

Tu izjavu ranije su oštro osudili Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić koja je rekla da se u tom slučaju radi o obliku spolnog uznemiravanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2023 01:40