‘NEPRIHVATLJIVO!‘

HND reagirao zbog nacrta novog Zakona o medijima: ‘Ovo je državni udar!‘; Ministarstvo: ‘To je tek prijedlog‘

Duh ovog zakona i njegova intencija je da se dodatno smanje novinarske slobode, poručuju iz HND-a

Hrvoje Zovko

 Nera Simic/Cropix

Hrvatsko novinarsko društvo oštro je osudilo u četvrtak radnu verziju Zakona o medijima kazavši da predstavlja nezapamćeno državno uplitanje u novinarske slobode, narušavanje podjele između nakladnika, urednika i novinara te državno uplitanje u novinarsku samoregulaciju.

"Prijedlog novog Zakona o medijima, koji je izišao iz Ministarstva kulture i medija, nije prethodno usuglašen unutar radne skupine i on je praktično „stvar ispod stola“, rečeno je na konferenciji za novinare.

“To je, ukratko, izravni državni udar na pozitivna pravila koja definiraju novinarstvo u demokratskim državama više od stotinu godina”, kažu iz HND-a.

Prema dužnosnicima HND-a prijedlog zakona teži legalizaciji cenzure jer daje pravo nakladniku da bez obrazloženja ne objavi novinarski prilog.

Također, neprihvatljivim smatraju odredbu koja nameće novinaru obavezu da uredniku otkrije izvor informiranja, iako mu globalno prihvaćeno novinarsko načelo daje pravo da ne otkrije izvor informacije.

HND se protivi modelu uspostave Vijeća za medije koje bi birala vladajuće većina u Hrvatskom saboru jer na taj način ugrožava neovisnost medijskog regulatora i ostaje političko tijelo.

Oštro osudili uspostavu upisnika novinara

Predloženi sastav Vijeća medijskih stručnjaka HND-u je također neprihvatljiv jer će, ističu, u njemu dominirati predstavnici privatnog profita, a novinarski i medijski stručnjaci će biti marginalizirani.

Uz ino HND oštro osuđuje uspostavu upisnika novinara i fotoreportera jer ga smatra, kao su rekli, pokušajem uspostave državne kontrole nad profesionalnim novinarima koji bi morali ostati neovisni o centrima moći.

Također, HND je izrazio zabrinutost pokušajem države da se uplete u medijsku samoregulaciju i protivi se „uvođenju dodatne državne kontrole nad strukovnim udrugama“.

image

Nina Obuljen Koržinek

Damir Krajac/Cropix

Poražavajuće je da Hrvatska nema medijsku strategiju na kojoj bi se gradili medijski zakoni pa zato nastaju ovakvi potpuno neprihvatljivi i nakaradni prijedlozi zakona, kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Dodao je da takav zakon može biti prihvaćen, ali da neće imati legitimitet jer neće dobiti podršku najveće strukovne udruge HND-a, ali ni Sindikata hrvatskih novinara.

Smisao svakog zakona je da štiti djelatnost na koju se odnosi, ali ovaj zakon to ne radi, nego ograničava novinarske slobode, kazao je potpredsjednik HND-a Drago Hedl.

Glavna tajnica HND-a Melisa Skender kazala je da je HND uputio svoje primjedbe Ministarstvu kulture i medija, ta da će ih sada prvo uputit Vijeću Europe zbog pokušaja smanjivanja medijskih sloboda za koje se Prijedlog zakona zauzima.

Reagiranje HND-a u cijelosti pročitajte OVDJE

Ministarstvo kulture: To je tek prijedlog teksta

Ministarstvo kulture i medija poručilo je u četvrtak, reagirajući na pojedine komentare u javnosti o izradi Zakona o medijima, da Vlada nije uputila bilo kakav zakon u javnu raspravu.

"Radnoj skupini za izradu Zakona o medijima na sastanku 5. srpnja prezentiran je tek prijedlog teksta za raspravu u kojemu čak nisu niti numerirani članci", ističe se u priopćenju Ministarstva.

Stoga je, poručuju iz Ministarstva, potpuno neistinita teza da je Vlada uputila bilo kakav zakon u javnu raspravu, kako se od jučer plasira u javnom prostoru.

Iz Ministarstva kažu da je na sastanku Radne skupine jasno istaknuto kako je riječ o radnom tekstu, podložnom promjenama, a članovima Radne skupine u kojoj su predstavnici novinarskih strukovnih udruga, nakladnika i strukovnih udruga elektroničkih i tiskanih medija te akademske zajednice "jasno i nedvosmisleno je istaknuto kako se od njih očekuju prijedlozi i komentari na tekst, sukladno kojima će se izraditi nacrt prijedlog Zakona o medijima koji će se uputiti u javnu raspravu."

"Vezano uz najavljenu tiskovnu konferenciju HND-a, naglašavamo da su njihovi komentari kao i komentari većine članova radne skupine zaprimljeni jučer", napominju.

Kako je najavljeno, Ministarstvo će ih sve razmotriti i krajem kolovoza sazvati sljedeći sastanak Radne skupine za izradu Zakona o medijima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:59