SLOBODA MEDIJA

HND stao u obranu novinara Glasa Istre koji su dobili otkaz, potporu im dali i SDP i Možemo!

‘Ovo je skandalozno. Nisam vidio odluke o otkazu, ali sam uvjeren da će tako nešto na sudu pasti‘, kazao je predsjednik HND-a, Zovko
Hrvoje Zovko
 Srdjan Vrancic/Cropix

Novinari istarskog dnevnika Glasa Istre koji su prije drugog kruga izbora digli glas protiv uređivačke politike tih novina dobili su izvanredni otkaz, a danas će u zagrebačkom Novinarskom domu u 13 sati održati na tu temu konferenciju za novinare u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH).

- Na konferenciji želimo upozoriti na sramotno ponašanje uprave Glasa Istre koja je iz odmazde odlučila uručiti izvanredne otkaze novinarkama i novinarima te medijske kuće nakon što su dramatičnim pismom upozorili javnost na neprofesionalnu uređivačku politiku Glasa Istre u predizbornoj kampanji u korist IDS-a, stoji u pozivu za konferenciju za novinare na kojoj će govoriti uz novinare Glasa Istre Zorana Angeleskog, Danijelu Bašić Palković, Borku Petrović i Chiaru Bilić, predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, predsjednica SNH Maja Sever te potpredsjednik HND-a Branko Mijić.

- Ovo je skandalozno. Nisam vidio odluke o otkazu, ali sam uvjeren da će tako nešto na sudu pasti. Kada sam razgovarao s upravom Glasa Istre, naveli su da su ti novinari sramotili Glas Istre i nanijeli listu štetu. Ali ja vjerujem da je njihov način vođenja Glasa Istre i uređivačka politika tog lista jedna sramota i šteta za novinarstvo. Tko će u tom slučaju odgovarati? Odgovaraju oni koji su prokazali cijelu situaciju. Tko će odgovarati za onu sramotnu naslovnicu u kojoj se glavni urednik Robert Frank i njegov zamjenik obračunavaju sa svojim ponajboljim novinarima i novinarkama. To je sramotno. Ne postoji opravdanje za takvo što. Ovo što je uprava Glasa Istre napravila je kao da idete gasiti požar benzinom. To se tako ne radi, kazao je Zovko. Istaknuo je i kao su novinari i prije izlaska u javnost apelirali prema upravi i upozorili ih što se događa te da se to događalo godinama prije.

- To je tinjalo i sada su eksplodirali u najgorem obliku, kazao je predsjednik HND-a.

Potporu istarskim novinarima kojima je uručen izvanredan otkaz dali su i pulski Možemo, istarski SDP te novi pulski gradonačelnik nezavisni Filip Zoričić.

- Možemo! Pula staje uz Danijelu, Zorana, Chiaru, Borku i Roberta, mladog honorarca kojemu Frank iz odmazde nije produljio ugovor, i pozivamo sve građane i građanke Pule i Istre, kao i preostale novinare Glasa Istre da pronađu način i iskažu solidarnost s otpuštenim novinarkama/ima, kažu. Ovi su izbori bili svojevrsna prekretnica u političkom životu Pule. Nakon dugo vremena smijenjena je korumpirana politička vlast, a nadamo se da će sramotne uređivačke politike medija, poput one u Glasu Istre, također ubrzo postati prošlost, naveli su u platformi Možemo na svojoj Facebook stranici.

SDP Istarske županije je napisao u svom priopćenju da osuđuje otkaze „hrabrim novinarima Glasa Istre, koji su se usudili suprotstaviti glavnom uredniku tog lista Robertu Franku i prokazati njegovu pristranu uređivačku politiku. Sloboda izražavanja i mišljenja temeljne su odrednice Ustava Republike Hrvatske, a SDP u svom programu ističe da će štititi slobodno i neovisno novinarstvo te da će se boriti protiv svih oblika manipulacije i lažnih vijesti.”

- Kako je sloboda medija ključna za svaki demokratski poredak, novinari nisu samo čuvari demokracije, već i sutvorci javnog prostora pa tako i javnog i osobnog mišljenja. Cjelovitim obavještavanjem oni pridonose političkoj participaciji svojih publika. Stoga ćemo se zauzeti da ustanove štite i unapređuju slobodu i sigurnost novinara odnosno slobodu medija, s posebnom brigom za djelovanje javnih, kao i neprofitnih medija. SDP će voditi posebnu brigu o neovisnosti javnih medija, čuvati ih od političkih pritisaka, kao i pritisaka velikih korporacija“, stoji u programu SDP-a. Stoga apeliramo na Upravu Glasa Istre da povuče otkaze novinarima koji su svojim istupom, riskirajući vlastitu egzistenciju, pokazali da postoje pojedinci koji će bezuvjetno i beskompromisno braniti časnu novinarsku profesiju, a sve za boljitak društva. Reakcija na slobodu nikad ne smije biti odmazda, zaključili su.

I nezavisna lista Filipa Zoričića se oglasila priopćenjem.

- Znamo da se političari ne bi trebali miješati u uređivačke odluke medija te da se ovakvim priopćenjima stvara sklisko tlo utjecaja politike na medije. Međutim, ne možemo i ne smijemo šutjeti na događaje u našoj okolini. Dužnost nam je da kao pojedinci i kao grupa stanemo u obranu osoba koje su odgovorno radile svoj posao. Zatvaranje oči pred ovakvim događajima bio bi put izlaska iz demokracije. Dajemo punu podršku novinarima Glasa Istre Zoranu Angeleskom, Danijeli Bašić Palković, Borki Petrović i Robertu Rauchu te njihovoj kolegici Chiari Bilić, čiji je status još uvijek neizvjestan. Uvjereni smo da novinari moraju govoriti ono što misle i braniti ugled struke bez obzira na posljedice. Tako se stvara slobodno i hrabro društvo u kojem želimo živjeti. Zalagat ćemo se za transparentan i jasan odnos medija i politike. Financiranje medija iz proračunskog novca mora postojati, ali isto tako javnost mora biti u potpunosti upoznata što se točno plaća tim novcem, zašto i u kojim vremenskim intervalima. Znamo da novinarima ne moramo govoriti kako da rade svoj posao, ali želimo da nastave sa svojim konstruktivnim i promišljenim kritikama društva u kojem živimo bez obzira tko se nalazi s druge strane njihovog pera. Moramo stvoriti uvjete da mediji rade posao vodeći se svojim moralnim načelima. Apeliramo na javnost da im pomogne u njihovoj borbi, a njima još jednom želimo puno sreće i uspjeha u životu te im zahvaljujemo na hrabrosti i snazi u teškim trenucima, poručili su.

Predsjednik uprave Glasa Istre Ivica Božan kazao je da su novinari njegova lista dobili izvanredni otkaz jer su napravili tešku povredu ugovora o radu te nisu razgovarali s upravom prije izlaska u javnost.

- Oni su prikupljali potpise za peticiju i izašli van u javnost bez da su o tome izvjestili upravu. Ovo je bio javni napad na firmu u kojoj dobivaju plaću. Prije izlaska u javnost, zamolio sam ih da sjednemo i da dođu na sastanak, ali oni su to odbili. Moje je pitanje zašto su to odbili, a mogli su doći bilo koji dan kod mene. Ali rekli su da moraju s time odmah van u javnost. Zašto nisu došli do mene tog četvrtka ili mjesec dana prije ili poslije izbora, nego dva dana prije izborne šutnje. Moja je pretpostavka da su to učinili jer su bili u funkciji neke strane, kazao je Božan.

Veli da o problemima koji se vuku puno duže, ne zna ništa i da nitko mi se nikad od novinara nije obratio.

- Meni prijete iz HND-a da će me prijaviti, a gospoda novinari mi se nisu obratili 15 dana od tog trena kada se to dogodilo. Mogli su doći i iznijeti svoje probleme. A ja štitim dignitet firme i stojim iza glavnog urednika. A oni su pretjerali, kazao je Božan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:52