ZGROŽENI SNIMKOM

HND traži hitnu istragu i drastično sankcioniranje suca Bebeka zbog ‘prostačkog vrijeđanja‘ novinara

"Javnost je u prethodnim godinama svjedočila brojnim incidentima i neprimjerenim istupima nogometnih dužnosnika prema novinarima"
Nogometni sudac Ivan Bebek
 Niksa Stipanicev/Cropix

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zahtijeva hitnu istragu i drastično sankcioniranje nogometnog suca Ivana Bebeka zbog "prostačkog vrijeđanja" novinara i urednika Dalmatinskog portala Blaža Duplančića.

"Hrvatsko novinarsko društvo zgroženo je audio snimkom na kojoj nogometni sudac Ivan Bebek prostački vrijeđa kolegu novinara i urednika Dalmatinskog portala Blaža Duplančića zbog teme koju je jedini on 'imao muda objaviti'", priopćili su u četvrtak iz HND-a.

Napominju da Bebek novinara Duplančića između ostalog naziva pogrdnim nazivima poput "štene" i "smeće" te da je iz ostatka snimke vidljiv njegov prezir prema potpuno legitimnom propitkivanju njegova obavljanja javne dužnosti, što jest posao nogometnog suca.

HND i od Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) traži hitnu istragu i drastično sankcioniranje ovakvog ponašanja, navodeći da je HNS tijelo s javnim ovlastima koje je dužno pobrinuti se da se osobe s takvim stavovima udalje iz nogometa kao sporta od prvorazrednog javnog interesa.

"Javnost je u prethodnim godinama svjedočila brojnim incidentima i neprimjerenim istupima nogometnih dužnosnika upravo prema novinarima i predstavnicima medija - od nasilnih zabrana izvještavanja i oduzimanja akreditacija do vulgarnih ispada, omalovažavanja, prostačenja i vrijeđanja, pa i prijetnji - što je zajedno s korupcijskim aferama temeljito narušilo povjerenje čak i u sam hrvatski nogomet", navode u priopćenju.

HND je ujedno poslao i apel da se svi budući slični ispadi rigorozno kazne, ističući da će se, ako se to ne dogodi, zajedno s partnerskim organizacijama poput Europske federacije novinara obratiti krovnim nogometnim organizacijama FIFA-i i UEFA-i te od njih zatražiti reakciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2022 03:04