TRAŽE SMJENU BEROŠA

HND u nedjelju organizira prosvjed ‘Oprostite što smetam, ne mogu disati’

Okupljanje za prosvjed počinje u 12 sati ispred zagrebačkog Novinarskog doma

Andrea Topić i Hrvoje Zovko

 Tomislav Kristo/Cropix

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najavilo je prosvjed na Markovu trgu u nedjelju 5. veljače, šest mjeseci od smrti novinara Vladimira Matijanića, naglasivši kako ustraju na istrazi o propustima u njegovom liječenju te smjeni ministra zdravstva Vilija Beroša.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko najavio je da je prosvjed s početkom u 12 sati ispred Novinarskog doma naziva ‘Oprostite što smetam, ne mogu disati’ organiziran nakon što je HND šest mjeseci upozoravao da u slučaju smrti novinara Indexa Vladimira Matijanića nije pokrenut službeni postupak, nitko nije smijenjen, niti je itko odgovarao.

‘‘Vili Beroš mora otići, tu nema nikakve dvojbe i nikakve rasprave. Mi već šest mjeseci svjedočimo jednom bešćutnom zataškavanju u slučaju Matijanić. Vili Beroš i sustav koji on predstavlja učinio je sve da se istina nikada ne sazna‘‘, rekao je Zovko u subotu.

Ocijenio je i da su rezultati povjerenstva Ministarstva zdravstva da u pružanju medicinske skrbi Matijaniću nije bilo značajnih stručnih propusta jedna od ‘‘najogavnijih stvari koja se dogodila u povijesti ovog društva‘‘ jer je krivcem proglašen Matijanić.

Naglasio je kako, i planirani prosvjed nikako nije usmjeren protiv zdravstvenih djelatnika, ali je i upozorio da je, uoči samog početka konferencije za novinare, dobio informaciju da je liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima koji su htjeli doći na prosvjed poslana inspekcija. Ocijenio je to primjerom ‘‘alata koja ova država koristi kako bi se zaustavio prosvjed‘‘.

Istaknuo je i kako je obitelj Matijanića dobila nalaze, kako je rekao, ‘‘fantomskog povjerenstva‘‘, pet minuta prije njihove službene najave zaključivši i kako je riječ o ‘‘medicinski potpomognutom ubojstvu‘‘. Podsjetio je i da je peticiju da novo, nezavisno povjerenstvo provede izvide i utvrdi postoje li propusti u liječenju za Matijanića potpisalo gotovo 5000 građana, te je ocijenio kako su se ‘gadno prevarili‘ svi oni koji su mislili da će se od toga odustati.

image

Hrvoje Zovko

Tomislav Kristo/Cropix

Nećemo odustati ako premijer i dalje bude branio bešćutnog ministra

‘‘Nakon prosvjeda, ukoliko premijer i dalje bude tvrdoglav u branjenju bešćutnog ministra, nećemo odustati‘‘, zaključio je Zovko.

Matijanićeva životna partnerica – novinarka Indexa Andrea Topić pozvala je sve građane da se priključe prosvjedu, naglasivši ‘‘neka na prosvjed ne dođu ljudi koji misle da je zdravstvo savršeno‘‘.

image

Andrea Topić

Tomislav Kristo/Cropix

Novinar Vladimir Matijanić umro je u Splitu 6. kolovoza prošle godine od posljedica bolesti vezanih uz teške posljedice COVID-19. Nakon brojnih prigovora za nesavjesno liječenje i moguće uskraćivanje odgovarajuće medicinske pomoći. zaključak stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva bio je da u pružanju medicinske skrbi novinaru Matijaniću nije bilo značajnih stručnih propusta.

HND je istaknuo kako okupljanje za prosvjed počinje u 12 sati ispred zagrebačkog Novinarskog doma, a u 13 sati kreće prosvjedna šetnja od Novinarskog doma, preko Trga Republike Hrvatske, Frankopanske do Ilice, Ilicom do Trga bana J. Jelačića, te Zakmardijevim stubama do Gornjega grada na Markov trg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2023 05:59