NOVI ZAKON O SPORTU

HNS - DRŽAVA U DRŽAVI Danas na snagu stupa novi Zakon o sportu, Šuker i društvo to ignoriraju, a ministar Šustar prijeti: 'Šaljemo inspekciju!'

Jedina kazna HNS-u za bit će uskraćivanje sredstava iz Fonda za javne potrebe
 EPH

Iako je prema Zakonu o sportu, točnije njegovim izmjenama otprije pola godine, Hrvatski nogometni savez (HNS) trebao s današnjim datumom napraviti preustroj, to se nije dogodilo do isteka roka.

Koje mjere za nepoštivanje zakonske odredbe planiraju povući, hoće li u HNS uputiti sportsku inspekciju i planiraju li uz to zakonske izmjene kojima bi se postrožile sankcije Savezu, pitanja su koje smo postavili Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

U odgovoru potvrđuju da su izmjenom zakona županijski sportski savezi, odnosno sportski savez Grada Zagreba, kao i nacionalni sportski savezi u sportu u kojemu najmanje polovina klubova ima profesionalni status, dužni u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu provesti izbore za skupštinu i sazvati skupštinu županijskih sportskih saveza, tj. Saveza grada Zagreba.

Strože sankcije

“Protekom zakonskog roka sportska inspekcija će provesti nadzor i u slučaju nepoštivanja navedenih odredbi postupiti sukladno članku 9. Zakona te izvijestiti nositelje financiranja da se savezi koji ne poštuju navedene odredbe ne mogu financirati kroz programe javnih potreba, ali i pokrenuti prekršajni postupak pred nadležnim prekršajnim sudom”, stoji u odgovoru Ministarstva.

Kritičari postojećeg stanja i zakonskih izmjena tvrde da je jedno od rješenja postrožiti sankcije za nepoštivanje Zakona o sportu, s obzirom na to da ih sadašnje zakonsko rješenje minorizira. Prema tvrdnjama Ivana Brlekovića, nekadašnjeg dopredsjednika HNS-a i koautora Statuta nogometne organizacije, gruba je pogreška zakonodavca što nije propisao privremenu ili trajnu suspenziju Saveza za nepoštivanje zakona. Ovako, jedina kazna HNS-u za nepoštivanje Zakona o sportu bit će uskraćivanje sredstava iz Fonda za javne potrebe u sportu. No, s obzirom na sponzorske ugovore i sredstva od FIFA-e i UEFA-e, novac iz proračuna, upozorio je Brleković, predstavlja minornu stavku.

Nova strategija

Novi ministar Predrag Šustar ovih je dana oprezno potvrdio mogućnost novih izmjena Zakona o sportu, ali ne kao prioritetnu aktivnost, nego nakon usvajanja strategije o sportu. Uz to nije spominjao jače sankcije. Šustar, naime, smatra da svu sportsku problematiku nije moguće riješiti jednim zakonom. - Brojna pitanja - od unapređenja organizacijskog ustroja, upravljanja infrastrukturom, jačanja potencijala sportaša i stručnog kadra u sportu ne možemo riješiti samo jednim zakonom, nego konsenzusom o viziji i strategiji sporta u Hrvatskoj, koju bi usvojio Sabor - izjavio je Šustar.

HNS je za danas najavio konferenciju za novinare na kojoj će Damir Vrbanović, izvršni direktor Saveza, i Vlatko Iveta, tajnik Saveza, objasniti javnosti stajalište o Zakonu o sportu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:49