OSTAVKA ŠEFA PLINACROA

HNS GUBI POZICIJE Premijer Zoran Milanović udario na direktore Vesne Pusić: Uskoro smjena u Janafu i HEP-u?

Na smjeni Mladena Antunovića inzistirao je premijer Milanović, a navodno isto čeka Kovačevića i Koračevića
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Kao zalog smanjenju sukoba u Vladi, Hrvatska narodna stranka žrtvovala je Mladena Antunovića, koji je podnio ostavku na položaj predsjednika Uprave Plinacroa, jedne od strateški najvažnijih tvrtki u zemlji.

U isto vrijeme ovime je, barem privremeno, spašen Dragan Kovačević, potpredsjednik HNS-a i direktor Janafa, koji je već neko vrijeme u sukobu s premijerom Zoranom Milanovićem. Isto tako, Vesna Pusić i njezini suradnici imaju autonomiju u vezi sa sudbinom Zlatka Koračevića, predsjednika Uprave Hrvatske elektroprivrede, koji je baš kao i Antunović i Kovačević visoku funkciju dobio zahvaljujući podršci bivšeg prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića.

Olakotna okolnost

- O obojici će odlučiti Ivan Vrdoljak, koji je njihov resorni ministar. Iako još čekamo revidirana financijska izvješća, Kovačevićev ostanak u Janafu prilično je izvjestan, ali mislim da će Koračević morati podnijeti ostavku u HEP-u - prognozirao je visoki izvor iz HNS-a s kojim smo razgovarali u utorak poslijepodne.

S druge strane, na Antunovićevoj abdikaciji inzistirao je Milanović, a ovo pitanje bilo je jedan od glavnih razloga prošlotjednog sastanka predsjednika Vlade i Vesne Pusić. Manje se radilo o nelegalnom zapošljavanju muža ministrice Anke Mrak-Taritaš u Plinacrou, a više o optužbama kako je netko iz Antunovićeva kruga medijima dostavio informaciju po kojoj je Plinacro bez ugovora dao posao odvjetničkoj tvrtki u kojoj radi supruga Tomislava Sauche, šefa ureda premijera Milanovića.

Olakotna okolnost bila je to što se Antunović svima popeo navrh glave. Suradnici iz Plinacroa opisivali su ga kao asocijalnog i lošeg šefa, a u HNS-u ionako nije imao prevelik utjecaj, posebno nakon Čačićeva političkog kraha.

Stoga nikoga u HNS-u nije pogodilo kad je Antunović u utorak podnio ostavku, a kao glavne razloge naveo “nefunkcionalnu Upravu i lošu percepciju u javnosti”.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nije pokazao nimalo samilosti za Mladena Antunovića.

- U slučaju Plinacroa nisam zadovoljan visinom realiziranih investicija, Uprava nije funkcionirala onako kako su očekivali i Vlada i Nadzorni odbor i radnici, pa je Antunovićeva ostavka na mjestu - reagirao je Vrdoljak, najutjecajniji član HNS-a nakon Vesne Pusić. Da se Antunoviću bliži kraj vidjelo se kad je Ministarstvo financija objavilo da je “19. ožujka u sklopu svojih redovnih aktivnosti pristupilo nadzoru financijskog poslovanja Plinacroa, odnosno prikupljanju i analizi podataka s naglaskom na racionalizaciju poslovanja i provedbu mjera štednje. Službenicima Ministarstva financija omogućen je nadzor i dostava svih traženih podataka u najkraćem mogućem roku te će nakon toga Ministarstvo izraditi izvješće o racionalizaciji poslovanja i provedbi mjera štednje za tvrtku Plinacro d.o.o.”

Politički kapitalac

U stvarnosti, Plinacro je tek lakše rješiv dio kadrovskih sukoba na relaciji SDP-HNS. Puno je važnije pitanje sudbina Dragana Kovačevića iz Janafa. Kovačević spada među najbliže suradnike Vesne Pusić, a ujedno je predsjednik zagrebačkog HNS-a, i u usporedbi s Antunovićem on je politički kapitalac. No on je u konfliktu s Milanovićem još otkako mu je 2008. bio protivnik na izborima za predsjednika SDP-a, a posljednjih pola godine Kovačević je u par situacija ozbiljno naljutio partnere iz SDP-a.

Prije mjesec dana Kovačević je u Dnevniku 3 na HRT-u kritizirao najavu Slavka Linića o ograničenju minusa na računima građana i preporučio ministru da više čita knjige iz ekonomije. Pouzdani izvori bliski premijeru Zoranu Milanoviću tada su plasirali informaciju kako Kovačević mora otići, makar i po cijenu sukoba s HNS-om.

Zbog Kovačevića su poslani inspektori u državne tvrtke

Ministarstvo financija u 33 trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu prošlog tjedna počelo je nadzor financijskog poslovanja kako bi utvrdilo jesu li su izrađeni planovi restrukturiranja i raspolažu li sredstvima zakonito i racionalno.

Nadzor u tvrtkama u državnom vlasništvu bio je reakcija na neposluh Dragana Kovačevića koji je odbio Vladi dostaviti tražena izvješća o marketinškim aktivnostima Janafa.

- Krivi su i Milanović i Kovačević. Milanović nije trebao slati krim policiju kao da se radi o nekakvom kriminalu u Janafu, a Kovačević je morao biti fleksibilniji u odnosu na premijera. Ipak, sada je situacija pod kontrolom - smatraju u Hrvatskoj narodnoj stranci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:03