ODLUKA SREDIŠNJEG ODBORA

HNS NA PREDSJEDNIČKIM IZBORIMA NEĆE PODRŽATI NIKOGA, A NEĆE IMATI NI SVOG KANDIDATA 'Pokrećemo inicijativu da se šefa države ubuduće bira u Saboru'

Ivan Vrdoljak
 Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatska narodna stranka (HNS) ipak neće podržati niti jednog kandidata za predsjedničke izbore, a neće istaknuti ni svojeg kandidata, unatoč tome što je predsjednik stranke Ivan Vrdoljak ranije izjavljivao da bi njegov izbor bio Zoran Milanović, kandidat SDP-a.

Odlučio je tako Središnji odbor stranke, održan danas u Zagrebu, a poruka vodstva stranke je da njihovi članovi obavezno izađu na predsjedničke izbore i glasuju prema savjesti, ali ne za kandidate ljevice, desnice, populiste i ekstremiste.

Također, HNS će, poručuju, pokrenuti inicijativu da se ubuduće predsjednik Republike bira u Hrvatskome saboru, a ne glasovima birača na neposrednim izborima.

- Smatramo da treba dodatno jačati parlamentarnu demokraciju u Hrvatskoj i zato ćemo pokrenuti inicijativu s ustavnim i pravnim stručnjacima da se predsjednik države bira u Hrvatskome saboru - poručio je Vrdoljak, naglasivši kako se protive svakom povećanju ovlasti predsjednika države, koje zaziva Miroslav Škoro.

Vrdoljak je pojasnio i zašto su se odlučili ne podržati postojeće kandidate i zašto neće imati svojeg kandidata.

- Naši politički prioriteti su unutarstranački izbori i nadolazeći parlamentarni izbori i zato nećemo imati svojeg kandidata niti ćemo podržati nekoga od postojećih. Ali, pozivamo članove i simpatizere da obvezno izađu na izbore i daju podršku po svojoj savjesti vodeći se našim liberalnim vrijednostima. Uvjeren sam da im temelj odluke neće biti pripadnost lijevoj ili desnoj političkoj frakciji, nego da će birati one koji će vući zemlju naprijed i da će pritom isključiti populiste, ekstremiste, krajnju ljevicu i desnicu - poručio je Vrdoljak.

A izborni sabor HNS-a na kojem će se birati novi predsjednik održat će se između ožujka i svibnja iduće godine, do prosinca ove godine bit će održani izbori u mjesnim organizacijama, a do siječnja 2020. u županijskima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:57