USTAŠKI POZDRAV

HNS: Neprihvatljiva i zabrinjavajuća šutnja vlasti na sramotni natpis u Jasenovcu

 Mate Piškor / CROPIX

HNS je u ponedjeljak kao neprihvatljivu i zabrinjavajuću ocijenio šutnju vlasti na postavljanje spomen ploče jedanaestorici pripadnika HOS-a s ustaškim pozdravom "Za dom spremni" u Jasenovcu, ustvrdivši da je nespremnost vlasti da se jasno i odlučno suprotstavi omalovažavanju civilizacijskih vrijednosti na kojima je izgrađena demokratska Hrvatska sramotna i za svaku osudu.

"Nedugo nakon sramotnih pokušaja sprječavanja obilježavanja antifašističkog ustanka u Srbu, Hrvatska se ponovno suočava s ispadima radikalnih proustaških skupina koje žele negirati antifašizam i činjenicu da je moderna Hrvatska, pa čak i teritorijalno – od Istre do Baranje - izgrađena prvenstveno na antifašizmu, a potom i na Domovinskom ratu", stoji u priopćenju HNS-a.

HNS puno opasnijom od postavljanja ploča s ustaškim pozdravom smatra šutnju službenih hrvatskih vlasti. "Dok postavljanje ploče možemo pripisati minornim ekstremističkim skupinama koje ne uživaju podršku u hrvatskom narodu, nespremnost vlasti da se jasno i odlučno suprotstavi takvom omalovažavanju civilizacijskih vrijednosti na kojima je izgrađena demokratska Hrvatska je apsolutno sramotna i za svaku osudu", navode.

Poručuju da netrpeljivost, govor mržnje, agresivno ponašanje sljedbenika radikalne i proustaške desnice, osporavanje povijesne uloge i važnosti hrvatskoga antifašizma, prijetnje manjinama i nevladinim organizacijama koje promiču vrijednosti građanskoga društva ne smiju imati ni otvorenu, niti prešutnu potporu državnih institucija i državnoga vodstva.

"Cijela Hrvatska mora i može stajati u obrani civilizacijskih dosega 21. stoljeća. Izražavamo nadu da će odgovorni reagirati, kako bi tekovine straha i mraka zaista ostale tamo gdje im je mjesto – daleko u prošlosti iza nas", poručuje HNS u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:31