KAROLINA JUZBAŠIĆ

HNS OBILJEŽIO NACIONALNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA 'Žrtvama nasilja mora se sustavno urediti pružanje svakog oblika pomoći'

 Goran Sebelic / CROPIX

Ženska inicijativa Hrvatske narodne stranke-liberalnih demokrata (HNS) obilježila je u nedjelju Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama paljenjem svijeća ispred Općinskog suda u Zagrebu, a predsjednica ŽI HNS-a Karolina Juzbašić rekla je da se sustavno mora urediti pružanje pomoći žrtvama nasilja.

"Žrtvama nasilja mora se sustavno urediti pružanje svakog oblika pomoći, od psihološke, financijske do stambene. Treba osvijestiti kod žrtve da nasilnika mora prijaviti, a na nama je kao pojedincima, javnim osobama, društvu da učinimo sve kako bi nasilnik bio primjereno kažnjen, a žrtva živjela bez straha", rekla je predsjednica ŽI HNS-a Karolina Juzbašić, stoji u priopćenju HNS-a.

Ženska inicijativa HNS-a smatra da žene, žrtve nasilja, treba ohrabriti kako bi potražile pomoć i prijavile nasilje. Jedan od značajnijih koraka su izmjene Kaznenog zakona u smislu strožih sankcija i bržeg procesuiranja nasilja nad ženama, djecom i u obitelji te ukidanje kaznenog djela spolnog snošaja bez pristanka, što će ubuduće biti tretirano kao silovanje, ističe se u priopćenju. ŽI HNS-a pozdravlja i najavu otvaranja šest sigurnih kuća do kraja godine, u županijama koje ih nemaju.

"Cijelo društvo treba raditi na senzibiliziranju, edukaciji i prevenciji kako spriječiti nasilje i pomoći zlostavljanim ženama, što je i jedan od glavnih ciljeva Ženske inicijative HNS-a", zaključila je Juzbašić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:08