PRIVILEGIRANI

HNS osuđuje zlouporabu položaja za cijepljenje preko reda: ‘Ne postoji kvalitetan protokol‘

‘Automatski su omogućena dvostruka mjerila i pogoduje se onima koji mogu namještati cijepljenja preko reda‘, kažu u HNS-u
 Tom Dubravec/Cropix

Iz HNS-a su u subotu osudili svaki oblik zlouporabe položaja i stvaranje prostora za privilegirano cijepljenje pojedinaca.

"Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati snažno podupire kampanju cijepljenja protiv covida-19, kao i mjere Nacionalnog stožera u borbi protiv pandemije korona virusom. No, isto tako, HNS jasno osuđuje svaki oblik zlouporabe položaja i funkcija te stvaranje prostora za privilegirano cijepljenje pojedinaca", istaknuli su u priopćenju iz HNS-a.

Nedopustivim su ocijenili nepostojanje jasnih protokola u upravljanju procesima kojima se nastoji zaštiti zdravlje građana.

"Najnoviji slučajevi cijepljenja preko reda, odnosno izvan utvrđenih prioritetnih skupina, izravan su rezultat nepostojanja kvalitetnog protokola koji bi zaštitio prioritetne građane i onemogućio djelovanje u tzv. sivoj zoni kod administracije cijepljenja.

S obzirom na to da očigledno nije definiran jasan kriterij za upravljanje procesom cijepljenja, unutar sustava, automatski su omogućena dvostruka mjerila i pogoduje se onima koji mogu namještati cijepljenja preko reda pod izgovorom spašavanja cjepiva", stoji u priopćenju.

HNS očekuje od Nacionalnog stožera donošenje jasnog protokola i nedvosmislenih uputa s jasno definiranim načinima i kriterijima procjepljivanja po kojemu će se organizirati i provoditi cijepljenje.

"Jedino tako će se u budućnosti izbjeći dnevni viškovi cjepiva te cijepljenje preko reda, a prioritetne skupine građana uistinu će biti prioritetne", poručili su.

Građani su, kako su istaknuli, discipliniranošću i dosadašnjim poštivanjem mjera Nacionalnog stožera pokazali svoju odgovornost i povjerenje. Za zadržavanje pozitivne klime potrebno je organizirati dosljednost sustava jer jedino u takvim okolnostima možemo očekivati i osobnu odgovornosti svakog pojedinca, zaključili su HNS-ovci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 11:16