AFERA TRESE VLADU

HNS-ovi MINISTRI NISU SE JUTROS POJAVILI NA SJEDNICI VLADE, PLENKOVIĆ IH U UVODU NIJE NI SPOMENUO 'Nema drame. Možda drama bude iduću sjednicu'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Sjednica Vlade Republike Hrvatske održava se danas već od 8 sati ujutro. Ministri iz kvote HNS-a nisu došli već su u Banske dvore stigli resorni državni tajnici.

Naime, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak je na službenom putu u Finskoj, a potpredsjednik Vlade Predrag Štromar je mislio da će sjednica biti u srijedu pa je nešto drugo isplanirao, tvrde neki naši sugovornici. Pokušali smo ga kontaktirati, ali nije se javljao ne telefonske pozive.

Iz Vlade tvrde kako nema nikakve drame zbog izostanka HNS-ovih ministara s današnje sjednice Vlade. Poručuju kako su od ranije znali da HN-ovi ministri danas neće moći doći na sjednicu Vlade. U HNS-u neslužbeno poručuju da je Štromar ranije spominjao neke obveze izvan Zagreba i da ga zato nije bilo na sjednici. Iz ureda premijera neslužbeno doznajemo kako mi je Štromar još jučer na sastanku u Vladi rekao da ga danas nema.

Zagreb, 040719. 
Vlada.
Banski dvori.
Redovita sjednica vlade.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković u uvodu sjednice Vlade nije spomenuo svoje koalicijske partnere niti aferu koja je uzdrmala Banske dvore.

U HNS-u pak potvrđuju da su njihovi ministri zbog drugih obveza izostali.

- Nema drame. Možda drama bude iduću sjednicu kada će doći SDP-ov zahtjev za smjenu ministra Kuščevića - kažu pak u vrhu HNS-a.

Zagreb, 040719. 
Vlada.
Banski dvori.
Redovita sjednica vlade.
Na fotografiji: Lovro Kuscevic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

Među prvima je u Vladu stigao upravo Lovro Kuščević.

Na pitanje dokad ostaje ministar, rekao je:

- Dokad predsjednik Vlade odluči, ja, Štromar...

Zagreb, 040719. 
Vlada.
Banski dvori.
Redovita sjednica vlade.
Na fotografiji: Lovro Kuscevic, ministar uprave
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Podsjetimo, jučer navečer je, zbog slučaja ministra uprave Lovre Kuščevića, održan sastanak užeg vodstva HDZ-a, nakon kojega je predsjednik te stranke, premijer Andrej Plenković poručio da Kuščević ostaje ministar te je najavio razgovor s HNS-om za sljedeći tjedan.

- Tko god se služi ucjenom i ultimatumom, a član je vladajuće koalicije, to je za ozbiljnu analizu, poručio je jutros ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Državni tajnik pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tome Antičić (HNS) izjavio je u četvrtak uoči sjednice Vlade kako se nada da unatoč sukobima oko ministra uprave Lovre Kuščevića reforma obrazovanja nije ugrožena, jer ako jest Hrvatska onda nema budućnosti.

Zagreb, 040719. 
Vlada.
Banski dvori.
Redovita sjednica vlade.
Na fotografiji: Novinari.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je nakon sjednice Vlade komentirao situaciju sa HNS-om.

Na pitanje želi li i dalje sjediti u Vladi sa HNS-om i Kuščevićem rekao je:

- To sam jučer rekao u stranci, mene nitko ništa ne treba ništa uvjeravati, neću ja suditi Kuščeviću, odluka je na Plenkoviću, a ja ću svoj posao i dalje obavljati, poručio je.

Novinari su ministra uprave zasuli pitanjima po izlasku iz Vlade.

- Bit ću ministar do onog trenutka kada Plenković odluči da je to potrebno. To može biti sutra, za godinu dana, tko to zna, nonšalantno je rekao Lovro Kuščević.

Na pitanje čime je uvjerio Plenkovića da treba ostati u Vladi, rekao je: 'Zakonom, argumentima, sve je transprentno'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:51