DRAMA ILI IGROKAZ OKO UDŽBENIKA

HNS-ovu PRIJETNJU NITKO NIJE OZBILJNO SHVATIO 'Zakon o udžbenicima će Vlada izglasati na sjednici u srijedu, a ljudi iz HNS-a su to vrlo dobro znali'

 
 CROPIX

HNS-ovu prijetnju da će napustiti Vladu ako premijer Andrej Plenković na prvoj sljedećoj sjednici Vlade na dnevni red ne stavi Zakon o udžbenicima, sudeći prema riječima našeg izvora iz Banskih dvora, Plenković očito smatra neuspjelim marketinškim potezom svojih koalicijskih partnera.

- Drama se izgleda počela stvarati jer je HNS želio pokušati politički profitirati od donošenja jednog zakona i na neki način privatizirati zasluge. Da Zakon o udžbenicima ispadne isključivo njihova priča, ne sagledavajući pritom interes Vlade u cjelini. A zajednički je interes da zakon bude dobro pripremljen. Zakon o udžbenicima će Vlada izglasati na sjednici u srijedu. I HNS je to znao - tvrdi naš izvor iz Vlade.

Pitanje žanrovske forme

Mini drama ili igrokaz - ovisno iz kojeg se kuta gleda - nastao je nakon što je Jutarnji list objavio tekst u kojem izvori iz HNS-a tvrde da će izaći iz vladajuće koalicije ako Vlada u srijedu ne izglasa konačni prijedlog Zakona o udžbenicima.

“Već treći put zaredom premijer nije stavio zakon na Vladu i svaku garanciju da će to učiniti nije ispoštovao, čime je svjesno ugrožena cijela obrazovna reforma … Ako HDZ to nastavi sabotirati, nema razloga da ostanemo u vladajućoj većini”, poručili su iz HNS-a.

Manje od 24 sata poslije predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak mijenja ploču i tvrdi da će sve biti u redu jer je u međuvremenu od premijera Andreja Plenkovića dobio jamstvo da će Zakon o udžbenicima 14. prosinca biti izglasan u Saboru.

Serija neistina

- Jučer nakon održane sjednice Vlade bilo je nekoliko koordinacija užeg vodstva HNS-a zajedno sa saborskim zastupnicima i jasno smo komunicirali stav HNS-a koalicijskom partneru, a to je da ako na bilo koji način obrazovna reforma bude ugrožena, HNS nema razloga biti dio vladajuće većine - rekao je Vrdoljak na konferenciji za novinare jučer prijepodne. Tvrdi da je tek u petak poslijepodne od Plenkovića osobno dobio garanciju da će zakon biti izglasan i da reforma obrazovanja neće biti ogrožena.

Međutim, naš izvor iz Banskih dvora tvrdi da su HNS-ovci znali da će Zakon o udženicima biti pomaknut za nekoliko dana i da će biti na sjednici Vlade idući tjedan.

- U četvrtak, dan prije sjednice Vlade, premijer je održao radni sastanak na kojem je uključenima u izradu tog zakona dao uputu da sve pripreme kako bi zakon mogao biti na sjednici Vlade u srijedu. Svi uključeni tu su poruku akceptirali i nikome to nije bio problem. A onda je HNS izašao sa svojom pričom, iako su znali da zakon ide u srijedu. Ali, nema veze, sve je riješeno. Danas su i oni rekli da je priča i za njih gotova - tvrdi naš izvor iz Vlade. Osvrnuo se i na tvrdnje nekih HNS-ovaca da Vlada odugovlači s donošenjem Zakona o udžbenicima zbog pritisaka nakladnika.

Neuvjerljiv scenarij

- HNS pokušava stvoriti neku famu oko toga. Priča da nakladnici vrše pritisak na HDZ zvuči pomalo smiješno. I puno većim interesima u ovoj državi smo se dosad suprotstavili - kaže naš sugovornik iz HDZ-a.

Predsjednik Reformista Radimir Čačić HNS-ovu priču oko udžbenika smatra “i glupom i smiješnom”.

- Vidjeli su Bandićevu akciju s besplatnim udžbenicima pa su pokušali nešto slično. Međutim, ta je priča bezvezna. To dobro zna i HNS-ov ministar Štromar, jer smo mi u Varaždinskoj županiji pitanje besplatnih udžbenika sami riješili - kaže Čačić.

HNS-ovu prijetnju o izlasku iz Vlade ozbiljno nije doživjela ni oporba.

- Ne postoji raskol u vladajućoj koaliciji, nego se radi o zgodnom igrokazu u kojem netko ide pokazivati mišiće. Nema tu nikakvih dilema, HNS se doveo u situaciju da je stvoren jasan sanitarni koridor oko njega i u cijeloj toj priči ostaje sam, te se medijski pokušava ojačati, ali mu to očito ne polazi za rukom - rekla je jučer šefica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:42