HDZ NE ZNA NIŠTA

HNS planira povišice za 68.000 prosvjetara od 600 kuna u prosjeku. U Vladi smatraju da je riječ o akciji dizanja stranačkog rejtinga

HNS planira povišice za 68.000 prosvjetara od 600 kuna u prosjeku. U Vladi smatraju da je riječ o akciji dizanja stranačkog rejtinga
Blaženka Divjak i Andrej Plenković
 Damjan Tadić / CROPIX

HNS je izradio akcijski plan za povećanje plaća svim zaposlenima u osnovnim i srednjim školama prema kojem bi za 68.000 prosvjetara od iduće školske godine primanja na mjesečnoj razini u prosjeku rasla oko 600 kuna.

To bi proračun za 2020. koštalo dodatna 354 milijuna kuna, izračunali su u HNS-u, a u ovoj bi se godini, kako bi plaće rasle već od iduće školske godine, rebalansom trebalo osigurati dodatnih 39 milijuna kuna. Inicijativa HNS-a, kažu, usuglašena je u užem vodstvu stranke, a izračune i akcijski plan dostavili su Ministarstvu znanosti i obrazovanja na čijem je čelu nezavisna ministrica iz njihove kvote Blaženka Divjak, a o svom prijedlogu, tvrde, obavijestili su i partnere u HDZ-u i sva nadležna ministarstva.

No, HDZ-ov dio Vlade tvrdi drukčije. HNS-ova inicijativa, koja se, doznajemo, načelno spominjala u Vladi, kažu, potpuno je nekoordinirana s resornim ministarstvima – Ministarstvom financija i Ministarstvom rada i mirovinskog sustava.

- Radi se o nekoordiniranoj inicijativi. Svi bismo htjeli da djelatnici u školstvu imaju veće plaće, ali što ćemo s policajcima koji neumorno štite hrvatske granice danonoćno, liječnicima i drugim djelatnicima u javnim službama? - pita se naš sugovornik iz Banskih dvora.

Koeficijenti

Prijedlog je takav da bi se svim učiteljima i nastavnicima početnicima izjednačili koeficijenti plaće s koeficijentom asistenta na sveučilištu, jer i učitelji i asistenti, smatraju, imaju jednake kompetencije pri ulazu na tržište rada i imaju pravo na jednake početne uvjete uključujući početne plaće. Za ovakav model, koeficijent složenosti poslova treba povećati za šest posto. Predlažu da im se u rujnu ove godine plaća poveća za četiri posto, a za još dva posto u siječnju 2020.

Povećanje bi obuhvatilo učitelje, nastavnike, stručne suradnike, ravnatelje, administrativno i tehničko osoblje. U izračun, napominju u HNS-u, nisu uzete obveze koje je Vlada preuzela u prosincu 2018., temeljem kojih se osnovica za plaće u javnim službama i državnoj upravi povećala za tri posto od 1. siječnja, te će se za dodatnih dva posto povećati od 1. rujna.

Prosječna neto plaća za učitelja (koeficijent 1.325) i 18 godina radnog staža je trenutno 7100 kuna. Povećanje bi u siječnju 2020. iznosilo dodatnih 620 kuna neto.

HNS s ovom inicijativom kreće nakon podbačaja na europskim izborima i nakon brutalnih napada Milana Bandića na Blaženku Divjak, zbog čega već danima ratuju preko medija. Iako se ovaj prijedlog pripremao dulje vrijeme, čini se da je ovo i odgovor Bandiću koji stalno kritizira kurikularnu reformu.

Naime, od jeseni bi se kurikularna reforma trebala početi provoditi u svim školama, a cilj je da povećanje plaća zaživi usporedo s uvođenjem reforme u škole. Time bi se, smatraju u HNS-u, povećao standard prosvjetnih djelatnika, posebno nakon što će zbog uvođenja reforme imati povećan opseg posla. Povećanje bi, prema planu, obuhvatilo sve djelatnike u školstvu – od učitelja, nastavnika i ravnatelja do suradnika u obrazovanju i tehničkog osoblja.

- Krajnje je vrijeme da apsolutno svi prosvjetari dobiju povišicu jer su oni stup obrazovne reforme koja od ove školske godine ulazi frontalno u sve škole. Kao partner u Vladi s jasnom agendom i koji drži reformski tempo u svojim resorima, vjerujemo da će nadležna ministarstva podržati ovaj akcijski plan i da naši učitelji i ravnatelji već s početkom ove školske godine mogu očekivati veće plaće - kažu u HNS-u.

Njihov argument za povećanje plaća je taj da je rast BDP-a u prvom kvartalu iznosio 3,9 posto, da bi na kraju godine mogao iznositi tri posto, pa bi se zbog toga u proračunu moglo prikupiti oko 7 milijardi kuna više, pa tih dodatnih 350 milijuna kuna, koliko je zapravo bilo predviđeno i za prvu ratu za borbene zrakoplove, ne bi previše opteretilo proračun.

No, njihova inicijativa nije dobro sjela premijeru i ministru financija. Očito smatraju da HNS kreće u PR ofenzivu koja nije koordinirana u Vladi.

- Zato se ne može ovako jednostrano tražiti podizanje koeficijenata, nego u pregovorima sa socijalnim partnerima moramo vidjeti koliko možemo učiniti na daljnjem rastu osnovice plaća za zaposlenike u javnim službama. Vlada radi na dugoročnom rješenju kroz reformu sustava plaća u državnoj upravi i javnim službama u razgovorima sa socijalnim partnerima - poručuju iz Banskih dvora.

Razgovori

Iz HNS-a poručuju kako o modelu povećanja plaće zaposlenima u osnovnom i srednjem obrazovanju ministrica Divjak vodi razgovore od ožujka ove godine te je upravo akcijski plan za povećanje plaća svim prosvjetarima jedan od njezinih osobnih ključnih ciljeva budući da su svi prosvjetari stup cjelovite reforme.

Predsjednik sindikata zaposlenih u osnovnim i srednjim školama “Preporod” Željko Stipić pozdravlja ovaj prijedlog, kaže da ih veseli što je ministrica shvatila da je Škola za život bez motiviranih učitelja i nastavnika obična tlapnja, ali podsjeća i na dvije uredbe koje još nisu donesene, a koje rješavaju smanjenje plaća učiteljima i stručnim suradnicima u posebnim ustanovama te tajnicima i računovođama u školama.

- Unatoč obećanju premijera ništa se još nije riješilo. A veseli nas što je ministrica progledala nakon što smo i štrajkom tražili povećanje plaća za 18,89 posto i ostali usamljeni od strane ostalih sindikata. Očito sad shvaća da novi zahtjevi traže i dodatne motive. No nije dobro to što se sa svime time kasni, učitelje i nastavnike se već zasulo novim obvezama, a povećanje plaća se tek najavljuje, a ako i bude, bit će tek dogodine - kaže Stipić.

Divjak: 'Vrijeme je da sad riješimo i nesrazmjer u plaćama učitelja i nastavnika'

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak danas se, među ostalim, osvrnula i na mogućnost povećanja plaća za nastavnike. Rekla je da je vrijeme da se sada riješi nesrazmjer u plaćama učitelja i nastavnika te da se razgovori o tome vide već tri mjeseca.

'Razgovaram i sa sindikatom učitelja i sa sindikatom zaposlenih u srednjim školama. Oni su to stavili na stol. U međuvremenu smo imali sastanke i s drugim ministrima i to je stvar koja je u tijeku. Pokazuje se da je, nakon što smo osigurali sredstva za reformu, udžbenike i nagrađivanje nastavnika, vrijeme da sad riješimo i nesrazmjer u plaćama učitelja i nastavnika. Moj prijedlog je da se od jeseni krene s povećanjem koeficijenta za 4 posto, a iduće godine za još dva posto', rekla je ministrica Divjak za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:42