NOVI SPOR

HNS PONOVNO ZAUSTAVIO ZAKON NADE MURGANIĆ: Definicija obitelji stopirala i novi Zakon o udomiteljstvu

Nakon Obiteljskog, iz procedure povučen i Zakon o udomiteljstvu jer je definicija obitelji u njemu ponovno posvađala koalicijske partnere
 Ilustracija/HANZA MEDIA

Još jedan zakon ministrice Nade Murganić odgođen je do daljnjega zbog definicije obitelji, ovaj put udomiteljske.

Novi Zakon o udomiteljstvu u srijedu je skinut s dnevnog reda saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport, a upitno je hoće li se o njemu raspravljati na plenarnoj sjednici sljedeći četvrtak, kao što je planirano. Razlog je oštro protivljenje HNS-a predloženom rješenju prema kojem životni partneri u definiciji udomiteljske obitelji nisu izrijekom navedeni kao zajednica koja ispunjava uvjete da bi udomila dijete.

- Partnerima u vladajućoj koaliciji najavili smo da HNS-u takvo rješenje nije prihvatljivo jer bi se njime derogirao cijeli Zakon o životnom partnerstvu, kao i pojedine ustavne odredbe. To je naš čvrsti stav i od njega ne odustajemo. Dogovorili smo da ćemo s partnerima nastaviti konzultacije u utorak te će, ovisno o ishodu razgovora, biti odlučeno hoće li prijedlog Zakona u četvrtak biti raspravljen na plenarnoj sjednici - kaže Milorad Batinić, šef Kluba saborskih zastupnika HNS-a.

Za HNS diskriminacija

Ovakav prijedlog zakona, nastavlja, bila bi izravna diskriminacija životnih partnera. U HNS-u apsurdnim smatraju, kaže Batinić, da zakon propiše da samac može biti udomitelj, a legalno priznata obiteljska zajednica ne može.

Podsjetimo, prijedlog novog Zakona o udomiteljstvu, koji donosi niz novina, upućen je u proceduru s gotovo identičnom definicijom udomiteljske obitelji kakva se koristi u postojećem zakonu, a koja kaže da je udomiteljska obitelj “zajednica koju čine udomitelj, njegov bračni ili izvanbračni drug, djeca i drugi srodnici s kojima udomitelj živi u zajedničkom kućanstvu”. Među osobama koje ispunjavaju osnovni preduvjet da bi uopće predale zahtjev za udomiteljstvo nisu, dakle, izrijekom spomenuti životni partneri i neformalni životni partneri, iako su oni, Zakonom o životnom partnerstvu, u svemu izjednačeni s bračnim i izvanbračnim partnerima, osim u pravu na zajedničko posvojenje djece. Znači, i u udomljavanju djece.

ključne primjedbe Tijekom javne rasprave o prijedlogu Zakona putem e-savjetovanja stigao je niz primjedbi koje su upozoravale da se životni partneri moraju uvrstiti u definiciju, no resorno Ministarstvo ih je sve odbilo uz obrazloženje da se “udomiteljstvo kao socijalna usluga smještaja priznaje sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi u kojem obitelj, u smislu toga Zakona, ima značenje zajednice koju čine bračni ili izvanbračni drugovi, djeca i drugi srodnici koji zajedno žive, privređuju, ostvaruju prihod na drugi način i troše ga zajedno te pojam udomiteljske obitelji prati značenje iz osnovnog Zakona”.

Primjer dogovora

Posebno je pak zanimljivo da su prošle godine donesene i izmjene spomenutog Zakona o socijalnoj skrbi. Tijekom tih izmjena nije se predlagala izmjena spomenute definicije, pa se na nju nisu mogle ni ulagati primjedbe. Međutim, mijenjane su odredbe o krugu osoba koje imaju pravo na status njegovatelja na način da se, osim roditeljima, to pravo dodjelilo i izvanbračnim i bračnim partnerima. Na taj je prijedlog također stigao niz primjedbi i sve su - prihvaćene, i to uz sljedeće objašnjenje:

“Ministarstvo demografije podržava prijedloge koji upućuju na proširenje kruga korisnika navedenog prava i na formalne i neformalne životne partnere sukladno Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog spola kojim je učinjen značajan iskorak u izjednačavanju prava formalnih i neformalnih zajednica osoba istog spola s bračnom i izvanbračnom zajednicom heterogenih partnera”.

Ipak, čini se, ovaj argument nije prihvaćen kad je u pitanju udomljavanje djece, iako je glavni cilj donošenja Zakona, kako je u više navrata istaknula ministrica Murganić - upravo proširivanje kruga udomiteljskih obitelji, kojih u Hrvatskoj kronično nedostaje.

- Kad su u pitanju djeca i njihov odgoj u istospolnim zajednicama, HDZ je, blago rečeno, oprezan jer zna da bi to izazvalo izniman otpor u dijelu stranke. Uostalom, jasno je da bi to bio prvi korak prema dopuštanju posvojenja djece, što desno krilo stranke, ali i biračkog tijela, nikad ne bi prihvatilo - kaže naš sugovornik.

Tijekom javne rasprave neslužbeno se moglo čuti da će se u praksi, bez obzira na definiciju, odobravati status udomitelja i istospolnim parovima, ako oni pokažu interes, jer će se centri za socijalnu skrb moći pozivati na odredbe Zakona o životnom partnerstvu.

- No, pokazalo se da to u praksi nije tako baš zato što u zakonima nisu izrijekom spomenuti - napominje Batinić.

Naime, jedan je istospolni par doista došao u centar za socijalnu skrb i zatražio status udomitelja. Iako su ispunjavali sve druge uvjete, odbijeni su jer žive u životnom partnerstvu. Žalili su se Ministarstvu, koje nije odgovorilo na njihovu žalbu, te su pokrenuli tužbu protiv Republike Hrvatske. Postupak još traje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:06