NARUŠAVA LEGITIMITET

HNS: Premijer Plenković obmanuo javnost i svjesno lagao o 'aferi plagijator'

 Goran Mehkek / Hanza Media

ZAGREB - Iz HNS-a su u petak prozvali premijera Andreja Plenkovića da je u sinoćnjem televizijskom intervjuu obmanuo hrvatsku javnost i svjesno lagao o aferi ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića oko plagiranja, čime je, kažu, pokazao da je izgubio svaku vrstu autoriteta i vjerodostojnosti.

HNS je u priopćenju nedvosmislenom laži premijera ocijenio njegove izjave da je sporni Barišićev tekst iz 2008., za koji se sumnja da je plagiran, on sam korigirao 2009. prije nego što je bilo tko pokrenuo postupak pred bilo kojim etičkim povjerenstvom te da su sa splitskog i zagrebačkog Sveučilišta reagirali u prilog Barišića.

Napominju kako je tadašnji rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš tvrdio da Etički kodeks tog sveučilišta omogućava Etičkom savjetu Sveučilišta pokretanje postupaka samo ako se njima obuhvaćaju zaposlenici i studenti Sveučilišta u Zagrebu, dakle ne i na Barišića koji je u vrijeme podnošenja prijave bio zaposlenik splitskog Sveučilišta. Bjeliš je, dodaju, tada naglasio kako takva mišljenja, kada bi se i donijela, ne bi bila utemeljena i prema tome ništavna.

U HNS-u navode i tvrdnje tadašnje predsjednice Etičkog savjeta Sveučilišta u Zagrebu Vesnice Garašić kako nijedno etičko tijelo zagrebačkog Sveučilišta nije bilo nadležno da u slučaju ministra Barišića pokreće ili donosi svoje mišljenje, budući da nije bio zaposlenik Sveučilišta u Zagrebu. To, ističu, "dodatno dokazuje premijerovu laž s obzirom da ove dvije izjave Vlada nikad nije demantirala".

"Osim što je svjesno lagao u intervjuu, kapetan Titanik Vlade obmanuo je javnost svodeći aferu na jednu jedinu fusnotu (koja je ionako sama po sebi dovoljna), a jasno je da se radi o čak devet prijestupa među kojima se nalazi i copy/paste s Wikipedije te pogrešno napisano ime autora jer se u tekstu iz Wikipedije prezime filozofa Fukuyame navodi na pogrešan način: 'Fukayama'", poručuju iz HNS-a.

Nedopustivim smatraju da premijer daje vlastita alternativna tumačenja nedvosmislenih činjenica i tako "narušava legitimitet najviših tijela poput Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, imenovanih od strane Sabora". "Zbog svega navedenog, jasno je da je riječ o običnoj Titanik Vladi s kapetanom koji je izgubio kompas, kao i svaku vrstu autoriteta i vjerodostojnosti te nas opasno vodi prema santi leda", zaključuju u priopćenju.

U intervjuima za HRT i RTL premijer Plenković sinoć je ocijenio kako ministar Barišić nije plagijator, te da iza napada na njega stoje pokušaji destabilizacije Vlade. "Nije on plagijator", rekao je Plenković i upitao treba li cijeli integritet, cijelu znanstvenu karijeru, cijeli politički angažman svesti na jedan članak, jednu fusnotu i zbog toga imati toliku aferu. "Ne vidim da je samo ministar Barišić, njegov članak i njegova fusnota toliko bitna. Mislim da je cilj puno ozbiljniji, a to je stabilnost vlade. Ja sam formirao stabilnu vladu zajedno s Mostom i ona će takva i ostati", naglasio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:28