OTKRIVAMO

HOBOTNICA UHIĆENOG TAJKUNA Željko Žužić kupio Ceste Sisak kreditom koji vraća ta tvrtka!

Cijela operacija izvedena je preko Silvija Kobeščaka, čije poslovne aktivnosti policija i USKOK istražuju pola godine
 Bruno Konjević/Cropix

Uhićeni velikogorički tajkun Željko Žužić pipke svoje poslovne hobotnice pustio je po cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Sisku, gdje je vlasnik Cesta Sisak koje je kupio od Sisačko-moslavačke županije.

Za tom se transakcijom još vuku repovi, iznose optužbe i provode istrage, a dvojica od troje ključnih aktera, vlasnik Željko Žužić i formalni kupac Silvio Kobeščak, predmet su istrage policije i USKOK-a, dok treći akter, županica Marina Lovrić Merzel, tvrdi da je prodaja Cesta Sisak provedena prema zakonu.

I dok je uhićenje Željka Žužića vijest s naslovnica, dotle je malo poznato da je pod ozbiljnim optužbama i istragom policije već pola godine Silvio Kobeščak, koji je za Žužića kupio Ceste Sisak. Njega sisačka policija istražuje zbog sumnje da je počinio kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave. Kobeščak je osumnjičen da je kao odgovorna osoba trgovačkog društva I. G. M. Turopolje, sa sjedištem u Sisku, izradio neistinite izjave kojima sedam osoba navedenom trgovačkom društvu daje suglasnost da može bez ograničenja raspolagati njihovim nekretninama i koristiti ih.

Tako izrađene neistinite službene isprave je uz zahtjev za dodjelu koncesije za eksploataciju mineralne sirovine dostavio Uredu državne uprave u Zagrebu, koji je na osnovi lažnih dokumenata donio odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuđača za eksploataciju građevinskog pijeska i šljunka.

To nije jedina istraga koju policija i Županijsko državno odvjetništvo u Sisku vode u vezi s Kobeščakom i tvrtkom I.G.M. Turopolje.

Naime, istragom je utvrđeno da je Kobeščak od početka 2011. do 30. rujna 2012. sa žiroračuna tvrtke I.G.M. Turopolje u nekoliko navrata podigao milijun i 323 tisuće kuna, a za koje nije imao pokriće u dokumentaciji kojom bi opravdao podizanje gotovine. Od ožujka ove godine Kobeščak nije direktor I.G.M. Turopolje, ta je tvrtka u neprekidnoj blokadi od 9. studenoga 2012. godine.

No, Kobeščak i I.G.M. Turopolje odigrali su svoju ulogu u preuzimanju Cesta Sisak i izvlačenju novca iz te tvrtke. Krajem 2011. godine I.G.M. Turopolje kupio je za dvadeset milijuna kuna tvrtku Ceste Sisak kreditom koji je za tu transakciju odobrila Hypo banka. Tvrtka I.G.M. Turopolje osnovana je 7. listopada 2010., a sjedište joj je registrirano u uredu sisačkog javnog bilježnika. Nije imala nikakav promet prije kupnje Cesta Sisak.

KAKO JE KRAO ŽELJKO ŽUŽIĆ Uhićeni tajkun iz Soliduma isisao 373 milijuna kuna

Nepoznanice zašto je takva tvrtka bez boniteta odabrana kao najbolji kupac Cesta Sisak, te kako je moguće da tvrtka bez posla i prometa dobije kredit od Hypo banke u iznosu od 3,5 milijuna eura, kojim su kupljene Ceste Sisak, uskoro su razjašnjena.

Otkriveno je da je I.G.M. kupio Ceste Sisak kreditom Hypo banke koji je dobio velikogorički tajkun i stvarni vlasnik I.G.M. Turopolje Željko Žužić.

Otkrili smo da je ugovor o kreditu u iznosu od 3,5 milijuna eura Žužić s Hypo bankom sklopio dajući prvo u zalog kuću na Šestinskoj cesti, iako spomenuta kuća ne vrijedi ni sedmi dio odobrenog kredita.

Očito je između Hypo banke i Žužića postojao dogovor da će se nakon realizacije transakcije banka upisati na nekretnine Cesta Sisak s obzirom na to da u ugovoru stoji da se kredit Željku Žužiću odobrava za kupnju Cesta Sisak.

To kasniji razvoj događaja i potvrđuje. Novac od kredita Hypo banke Žužić je prvo prebacio I.G.M. Turopolju, čiji je formalni vlasnik i direktor Silvio Kobeščak. To je kapital kojim I.G.M. Turopolje kupuje Ceste Sisak.

Silvio Kobeščak postaje predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak i donosi odluku da se cjelokupna imovina te tvrtke stavi pod hipoteku. S Hypo bankom tada se potpisuje dodatak Žužićevu ugovoru o kreditu.

U ugovoru piše da “založni dužnik dopušta banci da može bez njegova posebnog odobrenja u zemljišnim knjigama na opisanim nekretninama uknjižiti založno pravo u iznosu od 3,5 milijuna eura uvećano za kamate...”.

Ceste Sisak dobile su status jamac platac, a pod hipotekom Hypo banke našli su se upravna zgrada tvrtke Ceste Sisak u Lađarskoj ulici, industrijsko dvorište, skladište, Asfaltna baza u Petrinji, ali i šljunčara Vukojevac, za koju je i revizorska kuća Deloitte, koja je vodila cijeli postupak privatizacije Cesta Sisak, navela da “potencijal te šljunčare vrijedi više od 100 milijuna kuna”. Unatoč tome, Deloitte je cjelokupnu imovinu Cesta Sisak procijenio na 39 milijuna kuna, a županijski većinski udio, koji je išao na prodaju, iznosio je 20 milijuna kuna.

Kako je provedena akcija ‘jamac platac’

I.G.M. Turopolje krajem 2011. godine kupilo je za dvadeset milijuna kuna tvrtku Ceste Sisak kreditom koji je za tu transakciju odobrila Hypo banka.

Tvrtka I.G.M. Turopolje osnovana je 7. listopada 2010. godine i nije imala nikakav promet prije kupnje Cesta Sisak. Istraga pokazuje da je I.G.M. kupio Ceste Sisak kreditom Hypo banke koji je dobio velikogorički tajkun i stvarni vlasnik I.G.M. Turopolje Željko Žužić. Za kredit je Žužić u zalog dao kuću na Šestinskoj cesti, iako spomenuta kuća ne vrijedi ni sedmi dio odobrenog kredita.

Novac od kredita Hypo banke Žužić je prvo prebacio I.G.M. Turopolju, čiji je formalni vlasnik i direktor Silvio Kobeščak.

S Hypo bankom tada je potpisan dodatak Žužićevu ugovoru o kreditu prema kojem Ceste Sisak postaju jamac platac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:07