KONFLIKT U KOALICIJI

HOĆE LI BIVŠI HDZ-ov MINISTAR VODITI KURIKULARNU? HNS iznenađen, ugledni profesor za Jutarnji kaže: 'On nije upućen, to trebaju raditi stručnjaci'

Neven Budak
 Damjan Tadic / CROPIX

Ideja da na čelo Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu postavi bivši HDZ-ov ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, o čemu je jučer pisao Jutarnji, izazvala je poprilično iznenađenje u HNS-u.

Iako nitko iz te stranke nije službeno komentirao mogućnost da se konflikt oko izbora budućeg voditelja riješi političkim imenovanjem, jasno je da bi Fuchsovo postavljanje na čelo radne skupine za reformu odgovaralo HDZ-u. Ni Divjak jučer nije željela komentirati mogućnost instaliranja bivšeg HDZ-ova ministra jer nije, kaže, riječ o službeno potvrđenoj informaciji.

HNS iznenađen Vrijeme pak curi, rok izbora je triput prolongiran i početkom tjedna istječe i zadnji rok za imenovanje ERS-a. Je li Fuchs kompromisno rješenje u posrnuloj situaciji, još nije sigurno jer članove Povjerenstva za vikend nitko nije službeno kontaktirao. Sam Fuchs niti je demantirao, a niti potvrdio vijest.

Ipak, neslužbeno doznajemo da je HDZ zatražio mišljenje Matka Glunčića o Fuchsovoj instalaciji, a izvori bliski državnome tajniku kažu kako je potpuno nejasno kako bi se takav manevar s ignoriranjem javnoga natječaja pravno pravdao.

- Vjerujem da bi se Glunčić u slučaju političke nominacije Fuchsa, mirno povukao, ali i iz principa dao ostavku na mjesto tajnika - kaže izvor koji tvrdi da je Glunčiću ponuđeno mjesto člana ERS-a, no on to nije sklon prihvatiti.

Ideja o političkom imenovanju osobe na čelo stručnog tijela za provedbu reforme naišla je jučer na izrazito protivljenje struke.

- Zbog nezakonitog i netransparentnog postupanja s prošlim natječajem moglo se, nažalost, očekivati da će se i ovaj put ponoviti isti scenarij. Nova događanja samo potvrđuju kakva su lakrdija postali natječaji u ovoj zemlji - komentirala je za Jutarnji Zrinka Ristić Dedić, članica prvoga ERS-a koji je vodio Boris Jokić.

Političko imenovanje

I Neven Budak, prvi predsjednik Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, pita s kojim se opravdanjem krši zadana procedura imenovanja.

- Očito se radi o političkom imenovanju, a postavlja se pitanje s kojim opravdanjem, umjesto da se poništi natječaj - kaže Budak.

Postavlja se i pitanje je li Fuchs prava, tj. stručna osoba za tu poziciju? - Fuchs nije bio loš ministar i vjerojatno ima smisla za organizaciju, ali ne vjerujem da je dobro upućen u problematiku kurikularne reforme i da je za nju doista zainteresiran. Mislim da bi taj posao trebali raditi ljudi koji su stručni i koji žele provesti reformu, a uz to imaju iskustva s takvim projektima - drži Budak. Konačna odluka, koja je prvenstveno na premijeru, očekuje se danas, najkasnije sutra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:16