ODUŠEVLJENJE U SPLITU

Hoće li Davor Lukšić, dečko bogatiji i od Abramoviča, biti novi vladar Poljuda? Dioničari Hajduka: Neka dođe! Bio bi to spas za klub!

Iz Splita je procurila vijest da su Lukšići zatražili izvješće o financijskim rezultatima Hajduka

SPLIT - Vijest da je čileansko-hrvatska obitelj Lukšić zainteresirana da za 80 milijuna kuna preuzme većinski paket dionica Hajduka nikoga nije ostavila ravnodušnim. Kada Lukšići kupe klub, njime bi vrlo vjerojatno upravljao unuk osnivača carstva Andronika, Davor Lukšić (28), koji je preuzeo i brigu o svim hrvatskim hotelima u obiteljskom vlasništvu.

Odlučuje Grad

Činjenica je da se u ovome trenutku većinski paket dionica Hajduka nalazi u rukama Grada Splita (56,1 posto), DAB (državna agencija) ima 9 posto, a najveći pojedinačni dioničar je Jako Andabak sa 5,22 posto.

Andabak je uložio 14 milijuna kuna u Hajduk, najavljivao je da će uložiti još 80 milijuna, bio je spreman otkupiti 30 posto dionica iz portfelja Grada Splita, ali Gradsko vijeće nije donijelo odluku o prodaji.

Značajan paket ima Ivan Rimac (3,7 posto), zatim su tu Dalekovod (3,73 posto) te Brodomerkur, Konstruktor, Kerum, Ledo, Studenac, Tommy i Zagreb-Montaža (svi po 1,86 posto). Paket dionica imaju i bivši “vatreni” Alen Bokšić, Aljoša Asanović, Slaven Bilić i Igor Štimac (1,01 posto)...

- Meni je ideja da Lukšići ulože u Hajduk sjajna. To znači da ni ja nisam pogriješio kada sam uložio u Hajduk. A ako Lukšići žele kupiti i dionice koje su u mojem vlasništvu, spreman sam s njima razgovarati - rekao je Jako Andabak.

I Igor Štimac se slaže da je cijela priča o obitelji Lukšić i Hajduku sjajna vijest.

Nogomet i biznis

- To je fenomenalna stvar za Hajduk. Hajduk mora dobiti jednoga gazdu, to je jedino rješenje.

Naravno da Grad mora ostati uključen preko kontrolnog paketa, ali samo kako bi štitio neke stvari koje se ne smiju mijenjati, poput toga da se Hajduk ne smije seliti iz Splita niti mu se smije mijenjati ime...

S poslovne strane, Hajduk ne može poželjeti boljeg vlasnika od Lukšića. Ni novac ne bi trebao biti problem. Ali treba istaknuti da nogomet nigdje nije profitabilan biznis - kaže Štimac, koji objašnjava da se investicije u nogometne klubove mogu isplatiti samo neizravno, kroz promociju osnovnog biznisa kojim se bave vlasnici klubova.

- Ipak, držim da Hajduk ima ogroman potencijal od kojeg sposobni vlasnici mogu imati koristi - zaključuje Štimac.

Klub bez komentara

- Hajduk mora imati gazdu koji će biti većinski vlasnik i kojega će se moći za sve pitati. Dolazak jedne tako moćne obitelji s jakim financijskim zaleđem unaprijedio bi i klub i hrvatski nogomet. Slaven i ja bismo prodali svoj udio ako bi ga Lukšić htio - kaže Aljoša Asanović.

Hajdukovim navijačima nije trebalo puno da se zapale za ideju o obitelji Lukšić kao vlasnicima Hajduka.

- Daj Bože da je to uistina. Hajduk bi za dvije, tri godine sigurno igrao u Ligi prvaka, komentiraju navijači. Bračani su posebno ponosni, uostalom Lukšići su porijeklom iz Sutivana.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:37