FISKALIZACIJA

HOĆE LI DRŽAVA KONAČNO STATI NA KRAJ NEIZDAVANJU RAČUNA? Postrožila je kontrolu naplate PDV-a, uvodi metode koje koriste porezne službe iz SAD-a

 
Ilustracija
 Bruno Konjević / CROPIX / CROPIX

Ovogodišnji gospodarski rast i BDP države velikim dijelom ovisit će i o financijskim učincima predstojeće turističke sezona, za koju su, pak, najave da će biti najuspješnija od hrvatske samostalnosti. Otkako je prije pet godina za mandata ministra financija Slavka Linića u Milanovićevoj Vladi uvedena fiskalizacija, znatno je povećan priljev novca u državni proračun od Poreza na dodanu vrijednost u ugostiteljskim i trgovačkim djelatnostima tijekom turističke sezone.

Međutim, državi nikad nije dosta ubranog poreznog novca, pa je Ministarstvo financija, kako doznajemo, za ovogodišnju turističku sezonu dodatno drastično postrožila kontrole obračuna i naplate PDV-a. Jednom riječju, kaže nam naš izvor iz ministarstva, uvodi se još više reda, te se pojačanim kontrolama želi još više povećati učinkovitost naplate ovog poreza od velike važnosti za državni proračun.

Novost je, da reorganizacijom unutar Ministarstva financija, od 1. lipnja ove godine kontrolu fiskalizacije, odnosno obračuna i naplate PDV-a, od djelatnika Porezne uprave preuzima Carinska uprava. Druga novina je da se pri kontroli naplate poreza uvode suvremene metode. Naime, od početka ove godine Ministarstva financija uložilo je značajna sredstva te su carinski djelatnici dobili sofisticiranu informatičku opremu koju, inače, koriste porezne službe u Izraelu i SAD-u.

Riječ je o programiranim laptopima i mobitelima, kojima će carinski djelatnici u realnom vremenu kontrolirati ponašanje obveznika fiskalizacije. Primjerice, objašnjava nam naš sugovornik iz ministarstva financija, carinski djelatnik u civilnoj odjeći sjedit će na štekatu nekog ugostiteljskog objekta, te će preko programiranog mobitela ili laptopa moći kontrolirati izdavanje računa od strane konobara ili ne izdavanje. Čim preko mobitela uoči neku nepravilnost, moći će odmah poreznog prekršitelja uhvatiti na djelu.

Dakle, Ministarstvo financija uložilo je dosta truda i novca kako bi već tijekom ove turističke sezone kontrolu izdavanja računa podigla na još veću razinu. Uz spomenuta ulaganja u sofisticiranu opremu, provedena je i edukacija carinskih djelatnika.

A da će se država od ove sezone još ozbiljnije baviti poreznim kontrolama, govori i informacija da u ispomoć od 1. srpnja djelatnicima dalmatinskim Carinskih uprava u ispomoć stiže i veliki broj carinika iz unutrašnjosti Hrvatski. Po prvi puta u kontrolu fiskalizacije po dalmatinskim ljetovalištima bit će uključene i mobilne jedinice koje su direktno pod ingerencijom Središnjeg ureda Carinske uprave Zagreb.

Primjerice, kako doznajemo, uz 15 djelatnika šibenske ispostave Carinarnice Split, u kontrolu fiskalizacije na području Šibensko-kninske županije bit će uključeno i dvadesetak pripadnika carinskih mobilnih jedinica.

Na području Splitsko-dalmatinske županije, predviđeni broj mobilnih jedinica trostruko je veći. Nadalje, također saznajemo, da će se pored kafića, restorana, ugostiteljskih objekata brze hrane, štandova i tržnica, ove sezone na udaru carinsko-poreznih kontrola naći i mesnice, disco klubovi, marine i sidrišta. Ujedno, formirane su i posebne ekipe koje će carinskim brodovima obilaziti otoke i tamošnje porezne obveznike.

Iz svega je vidljivo, da je od ove turističke sezone država odlučila stati na kraj neizdavanju računa, odnosno uskraćivanju PDV-a od strane kršitelja zakona. Uvedenim mjerama i pojačanim nadzorom želi se uvesti savršen red u naplati temeljnog prihoda državnog proračuna, te povećati porezna svijest i savjest kod obveznika fiskalizacije.

Za podsjetnik je, da se novčane kazne za neizdavanje računa kreću od minimalnih 10 tisuća kuna, pa do maksimalnih 500 tisuća kuna. Sve ovisi o okolnostima, odnosno o visini utajenog poreza i je li je porezni obveznim recidivist u počinjenom prekršaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:47