KAKO TO

HOĆE LI GORDAN J MORATI VOJKU V PLATITI ZA REPANJE? Nakon što je tuđim stihovima napao svoju kolegicu Žalac postavilo se pitanje autorskih prava

Gordan Jandroković (lijevo) i Vojko V. (desno)
 CROPIX

Dok brojni politički analitičari analiziraju koliko je vizionarska bila poruka koju je Gordan Jandroković, predsjednik Sabora, poslao ministrici Gabrijeli Žalac citirajući pjesmu Vojka V, u glazbenim kuloarima traje rasprava o jednom jednostavnijem pitanju - hoće li ZAMP Jandrokoviću naplatiti javno repanje stihova splitskog glazbenika?

Je li višednevno medijsko ponavljanje na televizijama i YouTubeu te citiranje po portalima i novinama povrijedilo autorska prava i stihovima dalo drukčiju konotaciju koja iskrivljuje i ugrožava smisao pjesme autora? Jer, podsjetimo, Jandroković je na pitanje je li neozbiljno od ministrice Žalac što je rekla da se radi o unutarstranačkom obračunu uz osmijeh odgovorio: “Ne znam... Možda netko ju sabotira i protiv nje lobira... možda je vlada, možda su Srbi... možda masoni...”

Riječ je o hit pjesmi “Kako to” splitskog repera, koja trenutno na You Tubeu u različitim video isječcima ima ukupno preko 3,5 milijuna pogleda korisnika.

Apolitični Vojko

Odgovore na ove dvojbe potražili smo u ZAMP-u i kod autora pjesme Vojka Vrućine koji jučer nije bio pretjerano raspoložen za nove političke analize koje je izazvala njegova pjesma, inače bogata duhovitim socijalno-političkim porukama.

- Da, čuo sam da je Jandroković koristio moje stihove, ali ne bih se upuštao u veće analize zašto je to učinio i što je želio kome poručiti. Inače sam apolitičan i ne pratim dnevnu političku pompu. Neka me citira tko hoće, to je za mene dobra i besplatna reklama - rekao nam je nevoljko Vojko. Na naš upit je li mu dojmljiva upotreba njegove pjesme u ovom kontekstu kada se visokopozicionirani stranački dužnosnik obračunava s ministricom na način da njoj pripisuje konotacije paranoje u koje obični građanin upada upravo zbog vlasti njihove zajedničke stranke, Vojko nam je odgovorio nakon veće pauze.

- Ma, ne bih ja o tome. Ako kažem išta drugo, imat ću problema - kratko je odgovorio.

Nakon neraspoloženog Vojka Milan Majerović-Stilinović, voditelj Sektora komunikacije i odnosa s javnošću HDS ZAMP-a, pojasnio nam je sve pravne zavrzlame oko javnog izvođenja i citiranja ove pjesme. - U ovom slučaju nije nastalo nikakvo novo autorsko djelo u kojem bi se moglo govoriti o plagiranju tuđeg autorskog rada, niti je Jandroković pritom tvrdio da je tekst njegov.

Radi se o izjavi za medije javne osobe koja je koristila već općepoznati tekst hip hop pjesme da bi dočarala svoj stav - kaže Majerović-Stilinović.

Iskazivanje mišljenja

Naime, kako objašnjava, Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima u članku 90. navodi da je dopušteno citiranje ulomaka autorskog djela radi, na primjer, osvrta u mjeri opravdanoj svrhom koja se želi postići. - Kako je ovdje svrha bila upravo davanje osvrta, tj. iskazivanje svog mišljenja (ili nedoumice), mislimo da je gospodin Jandroković, u izjavi koja je medijski iznimno odjeknula, autoru citata zapravo odao priznanje za duhovit i popularan tekst, pa tako i posredno promovirao samu pjesmu - dodaje.

Pitali smo ga bi li bilo neovlašteno korištenje Jandrokovićeva citata kada bi ga kao tonski zapis koristili neki slavonski tamburaši koji bi branili ministricu Žalac u pjesmi poput “Napaše nam našu snašu”. - Ne, to je opet korištenje citata, iako je u drugoj pjesmi - zaključuje. No, ipak se čini da citat i pjesma još nisu završili svoje zajedničko repanje.

Kako smo doznali, predsjednik Sabora Gordan Jandroković je među uzvanicima koji su dobili pozivnice za dodjelu Porina pa nas je zanimalo postoji li mogućnost da mu upravo on dodijeli eventualnu nagradu u nekoj od šest kategorija za koje je nominiran. U ZAMP-u su nam rekli kako nemaju ništa protiv te ideje, a Vojko nam je opet u svom stilu kratko odgovorio:

- Ma, ne vjerujem da će se to dogoditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:46