ANTIKORUPCIJSKO VIJEĆE

Hoće li HDZ zabraniti javno saslušanje o Ini? Grmoja: ‘Samo neka pokušaju, ja sam spreman‘

Na saslušanje su pozvani premijer Plenković i njegova bivša suradnica Tena Mišetić, bivši ministar Ćorić, te nekadašnji čelnik Janafa Kovačević

Antikorupcijsko vijeće

 Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Saborsko Antikorupcijsko vijeće za sutra je zakazalo javno saslušanje "radi rasvjetljavanja problematike upravljanja trgovačkim društvom Ina". Povod za saslušanje velika je afera u kojoj je peteročlana družina predvođena direktora Inina Sektora za trgovinu prirodnim plinom Damirom Škugorom, prema sumnjama istražitelja, na preprodaji Ininog plina tu kompaniju oštetila za više stotina milijuna kuna.

Na saslušanje su pozvani premijer Andrej Plenković, bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, bivša zamjenica predstojnika Ureda premijera Tena Mišetić, te nekadašnji čelnik Janafa Dragan Kovačević.

Zasad je svoj dolazak potvrdio tek Dragan Kovačević koji će na saslušanju, među ostalim, odgovoriti i na pitanja o sastanku na kojem se navodno govorilo o gašenju sisačke rafinerije.

- Dobio sam poziv kao i nekoliko ostalih i mislim da bi svakome trebala biti sveta dužnost kad te pozove najviše zakonodavno tijelo u Hrvatskoj da se odazoveš i da odgovoriš na pitanja koje ti postave - rekao je bivši šef Janafa za RTL. Na pitanje je li bio na sastanku na kojem je bio i premijer Andrej Plenković i bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, a gdje se, prema pisanju Nacionala, govorilo o gašenju sisačke rafinerije, Kovačević je uzvratio kako je to "pitanje za saborsku komisiju" te da će "odgovore dati pred saborskim zastupnicima". Nije htio odgovoriti je li premijer tada rekao ministru Ćoriću da se mora ugasiti sisačka rafinerija.

Od bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića zasad nismo dobili odgovor hoće li doći na sutrašnje saslušanje pred članovima saborskog Antikorupcijskog vijeća, dok bi dolazak premijera na javno saslušanje bilo ravno čudu. Plenković je, naime, još prije nekoliko dana poručio kako se ne misli pojaviti na saslušanju kojeg predvodi čelnik Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja:

"Kome da se odazovem? Optuženiku u slučaju Janaf? Nekome tko je dozivao Milanovića u Slovensku? Njima da se odazovem?".

U međuvremenu su se stvari dodatno zakomplicirale i pitanje je hoće li sutra u Saboru uopće biti javnog saslušanja o Ini. Naime, šef kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić dao je naslutiti kako bi se prije sjednice Antikorupcijog vijeća mogla održati sjednica saborskog Odbora za Ustav i Poslovnik na kojoj bi saslušanje o Ini moglo biti kvalificirano kao kršenje Poslovnika Hrvatskog sabora.

Mostov zastupnik i predsjednik Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja kaže kako HDZ ne može zabraniti sutrašnje saslušanje o Ini.

- Samo neka pokušaju, ja sam spreman. Uostalom, kako bi Odbor za Ustav uopće mogao zabraniti sjednicu Antikorupcijskog vijeća kada u tom saborskom tijelu oporba ima većinu? - rekao je Grmoja za Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:55