DRAMA U CIRKUSU

Hoće li Hrvat ipak spasiti depresivna četiri slonića iz Maroka?

Životinjama već mjesecima ne daju u EU, karantena kod nas jedini im je spas
Vicky, Diana, Pira and Belinda, the four elephants held 'hostage' in Morocco, are fed on a no man's land close to Casablanca's Great Mosque, following European Union travel restrictions that prevent wild animals coming from Africa to enter the EU. But having spent more than six months in Morocco "under European rules they have technically acquired the 'nationality' of the country where they are," the EU told AFP on January 27. Morocco, however, has no regulations on animal health compatible with EU rules and suffers moreover from foot and mouth disease. The elephants left France on tour in 2005. AFP PHOTO / ABDELHAK SENNA
 ABDELHAK SENNA

ZAGREB - Četiri slonice francuskog cirkusa Pinder, Belinda, Dana, Sabina i Pira ne mogu se već četiri mjeseca vratiti iz Maroka u Francusku jer im to priječe vlasti EU. Razlog je strah od slinavke i šapa, a prijedlog je europskih činovnika da slonice krenu u karantenu u Hrvatsku, koja ima sporazum s EU, pa ako u idućih 40 dana ostanu zdrave napokon bi mogle kući u Francusku .

Slonicama društvo u blizini Casablance čini njihov dreser Josef Gartner, ljut na briselske birokrate koje pita zašto su ga pustili u Afriku ako mu ne dozvoljavaju da se vrati kući, s opravdanjem “da su odredbe za životinje koje dolaze iz trećeg svijeta vrlo stroge”. Pritom je glasnogovornik Europske komisije zaboravio da su slonovi francuski, a ne afrički.

Glasnogovornik tvrdi da “Hrvatska ima sporazum s EU i slonovi bi karantenu mogli odraditi u Hrvatskoj”. Dreser Gartner pak kaže nitko iz EK nije razgovarao s hrvatskim vlastima. Dodaje da je strka nepotrebna, jer u Maroku slinavke i šapa nema od 1999.

Da sve bude gore, siroti dreser mora Maroku platiti penale od 6000 eura jer slonove nije izveo iz države. Naglasio je kako su slonice stare oko 40 godina i znaju da nešto nije u redu pa se osjećaju usamljeno i napušteno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:50