PERSONA NON GRATA

Hoće li i Hrvatska otkazati gostoprimstvo nekim ruskim diplomatima? Grlić Radman za Jutarnji: ‘Sve opcije su na stolu!‘

U ponedjeljak je prvo Njemačka odlučila otkazati gostoprimstvo za 40 ruskih diplomata, a zatim su Francuzi status ‘persona non grata‘ dodijelili za njih 35

Gordan Grlić-Radman

 Bernd von Jutrczenka/POOL/AFP

- Sve opcije su otvorene, razmatramo sve mogućnosti - rekao je kasno večeras za Jutarnji list ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, nakon što smo ga zatražili da komentira odluku Njemačke koja je protjerala 40 ruskih diplomata iz svoje zemlje, te da nam kaže smatra li da bi i Hrvatska trebala protjerivati diplomate Ruske Federacije.

Ranije je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock poručila da Njemačka protjeruje 40 ruskih diplomata, jer da su "nakon otkrića leševa u Buči i sumnje u ratne zločine oni su proglašeni 'nepoželjnim osobama'", te da kroz pet dana moraju napustiti Njemačku. Napomenuto je i da je o toj odluci u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova informiran ruski veleposlanik u Berlinu.

Brzo nakon te vijesti iz Berlina, oglasio se i Pariz. Kako javlja agencija AFP, Francuska ima namjeru protjerati 35 ruskih diplomata "čije su aktivnosti protivne njezinim interesima". AFP se pritom poziva na "izvor blizak francuskom ministarstvu vanjskih poslova".

- Taj potez dio je europskog pristupa - pojašnjeno je u priopćenju ministarstva u kojem se ne navodi broj ruskih diplomata koji će biti protjerani iz Francuske.

"Naša prva odgovornost je uvijek zajamčiti sigurnost Francuza i Europljana", precizira se u tekstu.

Moskva je odmah objavila da će odgovoriti na francusku odluku, objavio je Interfax, citirajući rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:46