NOVI GOLEMI PROPUST U DRŽAVNOJ MATURI

HOĆE LI ISPIT IZ ENGLESKOG BITI PONIŠTEN? Tema eseja procurila na Facebook dan prije. Istraga u tijeku...

Svaki ispit se radi u četiri verzije, a na internetu su se pojavile četiri teme iz engleskog, od kojih se prva s fotografije danas pojavila na A razini engleskog jezika
 Facebook

Novi dan donio je novi skandal na državnoj maturi. Kako je za Slobodnu Dalmaciju potvrdila jedna maturantica, čitavu noć i jutro prije službenog početka ispita po društvenim mrežama kružila su pitanja za esej A razine iz engleskog jezika.

Jedna od četiri teme koje su maturanti dijelili po društvenim mrežama uistinu se našla među pitanjima za esej, neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija.

Portal srednja.hr ima potvrdu iz četiri srednje škole da se u petak ujutro pisala jedna od tema koja se prije pojavila na internetu - 'Neki kažu da je gledanje filma baziranog na knjizi uzbudljivije od čitanja - neki ne'.

Svaki ispit se radi u četiri verzije, a na internetu su se pojavile četiri teme iz engleskog, od kojih se prva s fotografije danas pojavila na A razini engleskog jezika.

- Jučer sam vidjela tu temu na internetu, a danas se pojavila na eseju. Svejedno je bilo lagano jer sam išla na natjecanje iz engleskog, rekla je portalu Doris iz Poljoprivredne škole u Zagrebu.

Maturant Leo iz Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Virovitici prokomentirao je i esej iz hrvatskog, koji su pisali u četvrtak.

- Na eseju iz hrvatskog prije novog zadatka trebali smo prekrižiti stari te se na istoj stranici potpisati. Ta potpisana stranica je kasnije stavljena u vrećicu gdje je i novi esej. Tako ocjenjivač može doznati identitet pristupnika. Nadam se da će NCVVO (Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja) naći način da sve bude regularno. Također, napominjem da je NCVVO poslao obavijest da se potpisi pošaraju te da se stave inicijali, rekao nam je Leo.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja: Pozvali smo policiju i kriminalistička istraga je u tijeku

Vijest da je test procurio potvrdili su u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

- Činjenica jest da su maturanti danas pisali ispit iz engleskog jezika koji se sastoji od pisanja, čitanja i slušanja. Dio koji se odnosi na pisanje - esej - pojavio unaprijed na nekim društvenim mrežama. Pozvali smo policiju i kriminalistička istraga je u tijeku, potvrdili su Jutarnjem u NCVVO-u.

Odluku što dalje, odnosno hoće li se poništiti ispit iz engleskog, Centar će donijeti u poslijepodnevnim satima u dogovoru s ministrom znanosti Vedranom Mornarom.

- Odluka će sigurno ići u korist maturantima. Oni ne smiju biti oštećeni ni na koji način, kažu u Centru. M.L.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:08