SUKOB ZBOG AMANDMANA

HOĆE LI ISTOSPOLNI PAROVI SMJETI USVAJATI DJECU U HRVATSKOJ? U HNS-u tvrde: Čak i ako zakon prođe, imamo ideju kako ćemo ga srušiti!

 
Ivan Vrdoljak i Andrej Plenković
 CROPIX

Zakon o udomiteljstvu, koji predlaže Vlada bez HNS-ova amandmana da i životni partneri i neformalni životni partneri mogu udomiti djecu, lako bi mogao biti srušen na Ustavnom sudu.

HNS će, potvrđeno nam je u stranci, ako se ne usvoji njihov amandman u Saboru - a premijer Andrej Plenković već je naznačio da ga neće prihvatiti - zakon poslati na ocjenu ustavnosti jer smatraju da se radi o diskriminaciji, a prema razgovoru s ustavnopravnim stručnjacima velika je mogućnost da će takav zakon i biti srušen na Ustavnom sudu.

- HNS neće podržati Zakon o udomiteljstvu, a ako HDZ ne podrži naš amandman, bit ćemo suzdržani. Želimo otvorenu i tolerantnu Hrvatsku, želimo da istospolni parovi imaju mogućnost udomljavanja i zato smo uložili amandman na zakon koji to omogućava i poduzet ćemo sve moguće alate da se za to izborimo - poručuju iz HNS-a.

Ako se amandman odbije i zakon usvoji, uvjereni su da da je to eklatantan primjer diskriminacije.

Europske presude

- Time je povrijeđeno načelo jednakosti svih pred zakonom te ćemo stoga tražiti ocjenu ustavnosti zakona. Naime, ispada da nisu svi jednaki pred zakonom, a mi kao liberali želimo upravo to: otvorenu i tolerantnu Hrvatsku gdje su svi, neovisno o imenu, prezimenu, podrijetlu, seksualnosti i uvjerenjima, jednaki pred zakonom. Također, Europski sud za ljudska prava donio je presudu prema kojoj neformalni životni partneri i životni partneri mogu biti udomitelji - kažu u toj stranci.

A na pitanje zašto su podržali ovakav zakon na Vladi u prvom čitanju, odgovaraju da zakon nudi niz poboljšanja u tehničkom smislu, operacionalizaciji udomiteljstva i omogućava da udomiteljstvo postane i zanimanje, što uvelike olakšava udomljavanje.

Predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Sanja Barić, podsjeća da je Europski sud za ljudska prava već presudio da se ne može kod udomljavanja diskriminirati osobu zbog spolne orijentacije, što je vjerojatno utjecalo na to da većina država Europske unije omogućava udomljavanje djece i istospolnim partnerima. U hrvatskom slučaju Vladin je zakon dodatno sporan jer ako je gay osoba samac, može udomiti dijete, a ako se nalazi u zakonitom životnom partnerstvu, onda ne može udomiti dijete.

- Mislim da bi takvo rješenje zakona u kojem se onemogućava udomljavanje životnim i neformalnim životnim partnerima bilo očito neustavno jer se stabilnim partnerima onemogućava udomljavanje, a s druge strane prihvatite da dijete može udomiti gay osoba koja nije u stabilnoj vezi. To je očita diskriminacija obiteljske zajednice istospolnih partnera - tvrdi ustavnopravna stručnjakinja Sanja Barić.

Iracionalno rješenje

Dodaje kako je riječ o potpuno iracionalnom rješenju, a iracionalnost je ustavnopravna kategorija koja dovodi do neustavnosti.

- Druga bi bila stvar da se udomljavanje dopušta samo bračnim parovima, ali ako dopuštate samcima, onda treba dopustiti i životnim i neformalnim životnim partnerima u istospolnoj zajednici - poručuje Sanja Barić.

Zakon o udomiteljstvu, podsjetimo, Vlada je poslala Saboru u drugo čitanje, ali je protiv njega ustao HNS koji amandmanom traži da se udomljavanje omogući i životnim i neformalnim životnim partnerima, što premijer Plenković odbija i planira izglasavanje u Saboru bez prihvaćanja amandmana. Budući da se zakon donosi većinom glasova prisutnih zastupnika, vjerojatno će proći, s time da bi ga mogli podržati u Živom zidu, dok su u Mostu protiv HNS-ova amandmana, ali su najavili da neće držati ljestve HDZ-u.

Na sličnoj su poziciji i Neovisni za Hrvatsku, koji ideološki podržavaju da istospolni partneri ne mogu udomljavati djecu, ali od HDZ-a traže i svoje neke amandmane, inače neće glasovati za zakon. Bandićev i Klub HDSSB-a, HDS-a i HSLS-a su podijeljeni pa će vjerojatno Darinko Kosor biti za, kao i pojedinci iz Bandićeva kluba, a ostali protiv amandmana, SDSS i nezavisni Mrsić, Glavašević i Vučetić podržat će HNS-ov amandman, kao i IDS, a GLAS i SDP su poslali svoje amandmane koji su isti kao i HNS-ov pa će glasati za jedan od ta tri amandmana koji prvi dođe na red.

Potpisi podrške

HNS-ovu inicijativu podržalo je i 200 stručnjaka i znanstvenika koji su nedavno potpisali priopćenje u kojem ističu “da su LGBT osobe podjednako sposobne biti roditelji kao i heteroseksualne osobe”.

“Podaci znanstvenih istraživanja konzistentno pokazuju da kvaliteta i učinkovitost roditeljstva nije povezana sa seksualnom orijentacijom roditelja”, ističu stručnjaci.

U većini država EU istospolni partneri mogu udomiti dijete, iznimka su Slovačka, Rumunjska, Bugarska, Mađarska, Cipar i Litva.

Besplatni udžbenici za osnovne škole, sukobili se Bandić i Čačić

Iduće školske godine svi učenici osnovnih škola trebali bi imati besplatne udžbenike, dogovoreno je jučer na koalicijskom sastanku u Vladi, čime je prihvaćen zahtjev Kluba zastupnika stranke Milana Bandića.

Bandićev je Klub, naime, i na prošlom sastanku potegnuo tu temu, a predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak jučer je poručio da će se za sve osnovnoškolce do iduće školske godine osigurati udžbenici. To će državu, tvrdi saborski zastupnik Kažimir Varda, u prvoj godini koštati oko 280 milijuna kuna, a potom se taj iznos smanjuje upola jer se isti udžbenici mogu koristiti četiri godine, a zamjenjuju se samo oni uništeni.

- Ne povlačimo amandman jer tražimo garanciju Vlade da, ako ne može prihvatiti amandman, riješi model nabave za iduću školsku godinu. Ne dobijemo li tu garanciju, tražit ćemo glasanje za amandman, a ako to ne prođe, nećemo glasati za proračun - poručuje član Bandićeva kluba Kažimir Varda.

Svoje su zahtjeve ipak smanjili s obzirom na državni proračun, jer su na početku tražili besplatne udžbenike i za osnovne i za srednje škole, a s obzirom na to da bi koštali pola milijarde kuna, sada su tražili besplatne udžbenike samo za osnovnoškolce.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak jučer je poručila da je Ministarstvo cijelo vrijeme planiralo riješiti problematiku udžbenika.

- Preduvjet za takav sustav donošenje je novog Zakona o udžbenicima koji osigurava niže cijene. Najvažnije je da se takve mjere ne donose za jednu godinu, a nakon toga roditelje ostavi na cjedilu, nego da se omogući zakonski i financijski održiv okvir te da se ne dopusti ostvarivanje ekstraprofita na račun poreznih obveznika - poručila je.

Politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević potvrdio nam je kako su se svi partneri složili da je potrebno osigurati udžbenike za sve osnovnoškolce počevši od školske godine 2019./2020.

- Pristupit će se izradi modela koji će osigurati udžbenike, a da se što manje optereti proračun, jer nije riječ o besplatnim knjigama. Procjene idu od nekoliko desetaka milijuna do nekoliko stotina milijuna kuna - kaže Kuščević.

Na koalicijskom sastanku u Vladi došlo je do svađe između Radimira Čačića i zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića zbog besplatnih udžbenika. Čačić je naime Bandiću spočitnuo da prenapuhuje cijenu udžbenika od 280 milijuna kuna, jer da to ne može koštati više od 50 do 60 milijuna kuna s obzirom na to da se ne moraju kupovati svake godine, što Bandić ipak čini, kako smatra Čačić, zbog Školske knjige. Nakon toga Bandić je napustio sastanak, a ostao je njegov zastupnik Kažimir Varda. (Goran Penić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:05